F*ck the expert

Het was ongetwijfeld een van de meest opgemerkte quotes tijdens het afgelopen After Adobe MAX event, een organisatie van het VIGC in samenwerking met de Adobe User Group Belgium en Lab9. De nagel op de kop als je het mij vraagt. En dit is waarom.

Gevarieerd programma

Het After Adobe MAX event is dé ideale gelegenheid voor elke grafische professional om snel op de hoogte te komen van wat Adobe tijdens de jaarlijkse hoogmis in de VS zoal wereldkundig heeft gemaakt. Journalist van dienst, Alex Kunst, gaf de perfecte aftrap door op zoek te gaan naar een antwoord op de vraag waarom zoveel mensen naar de Adobe MAX gaan. Naar wat ik hoor, telde het event dit jaar bijna 10.000 deelnemers. En dat is opnieuw een record. Door de jaren heen is Adobe MAX uitgegroeid van een wat nerdy event voor hard core coders naar een massa-evenement voor de creatieve industrie met ronkende namen op het podium (Quentin Tarantino!) en een waslijst aan workshops, keynotes en sessies.

img_4238
Journalist Alex Kunst ging op zoek naar de drijfveren van de duizenden bezoekers van de Adobe MAX.

Dimitri Stevens van Lab9 liet ons kennismaken met de nieuwste speeltjes voor fotografen (tip: vraag een drone voor Kerst), ging wat dieper in op project Felix (een tool in ontwikkeling voor 2D en 3D compositioning) en demonstreerde enkele verborgen 3D-features in Photoshop. Bart Van de Wiele van Adobe trakteerde ons dan weer op enkele flitsende demo’s in zijn gekende, enthousiaste stijl. Kortom, een heerlijk gevarieerd programma. Maar de quote van de dag kwam voor mij toch van de vreemde eend in de bijt, digitaal kunstenaar Bram Vanhaeren.

F*ck the expert

Bram is creatieveling pur sang en door de week aan de slag als art director (tip: lees hier het interview van JumpLine met Bram). Bram bracht een persoonlijk sfeerverslag van zijn bezoek aan MAX en stelde daarbij vast dat het dit jaar blijkbaar vooral draaide om: ‘easy’. Makkelijk, dus. In de zin van niet moeilijk, toegankelijk voor een breed publiek, laagdrempelig en zonder leercurve of nog, eenvoudig gesteld: simpel. Pech dus voor de professional.

Adobe heeft het tot queeste verheven om iedereen creatief te laten schitteren. Met tools als Adobe Spark kan de spreekwoordelijke jan-met-de-pet snel en makkelijk professioneel ogende communicatie de wereld in sturen. Mooi plaatje, wat tekst erop, effectje erbij en posten maar. Ook de artificieel intelligente Adobe Sensei moet het in de toekomst makkelijker maken om te ontwerpen, beelden te zoeken of bepaalde bewerkingen uit te voeren. Adobe verzamelt immers massa’s informatie van zijn Creative Cloud-gebruikers en gebruikt deze data om zijn producten te verbeteren en gebruikers suggesties te doen bij het gebruik van de software. Meteen springt het beeld me voor de ogen van die enerverende paperclip die Microsoft jaren geleden als virtuele assistent in hun office producten introduceerde. Het ding popte te pas en te onpas op, vertraagde het programma dramatisch en stond vooral in de weg. Ongetwijfeld zal Adobe Sensei heel wat intelligenter zijn en, hopelijk, wat discreter.

13ab8ac82c66d3aa07e97d5e20ef1441
Remember Clippy? De allom verguisde virtual assistant in Microsoft Office bleek al snel een onuitputtelijke bron van inspiratie voor allerlei grapjes.

Of dit nu per se slecht is? Bram denkt van niet. “Als alles dan toch zo easy wordt dan kunnen we voortaan al die ‘shity’ jobs aan een ander over laten en hebben we meer tijd om ons met leuke (versta: interessante en toch wel wat moeilijkere) dingen bezig te houden.”

Easy design

Al laat Bram niet na te vermelden dat in een creatief proces niets vanzelf komt. En dat kunnen we alleen maar beamen. Het is hard werk en, meer nog, creativiteit schuilt helemaal niet in de tools. Of die nu simpel of complex zijn, doet er eigenlijk niet toe. Elk kind kliedert met eenvoudige instrumenten als verf en penselen, maar dat maakt het nog geen Picasso in spe.

Toch houdt deze trend naar ‘easy design’ een waarschuwing in. Het is een aanmoediging om te blijven investeren in je skills. Om voortdurend bij te schaven en bij te leren. Want alleen op die manier kunnen wij, de experten, de goegemeente voorblijven met creaties die niet uit een doos met templates komen. So, keep learning and keep up the good work.

 

Een gedachte over “F*ck the expert”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *