Verlies je lezer niet

Verlies je  lezer niet. Dat is de titel van het nieuwe boek van grafisch deskundige Marc Mombaerts. Een aanrader voor elke student en onmisbaar in die mooie, nieuwe boekentas. En… wij hebben één exemplaar om weg te geven.

Marc Mombaerts vs. Marlon Brando

Mag ik me een ‘literaire vrijheid’ veroorloven en Marc Mombaerts typeren als de ‘godfather’ van de grafische sector? Niet dat er sprake is van een fysieke gelijkenis met Marlon Brando, maar iedereen met wat kilometers op de teller in de grafische branche, heeft op z’n minst de naam van deze beminnelijke nestor al eens horen vallen. Of het nu is als docent, als moderator van een panelgesprek of als grafisch expert…

Informatieve bladen

En nu heeft Marc Mombaerts dus een nieuw boek uit. Wie ooit les kreeg van Marc, weet dat dit niet zijn eerste boek is. Eerder schreef hij al mee aan Goed voor druk, waarvan ikzelf ook nog ergens een exemplaar heb liggen. In dit nieuwe boek, vertrekt Marc vanuit de invalshoek van de informatieve bladen. Denk hierbij aan gemeentelijke informatiebladen, leden- en personeelsbladen, kranten, magazines… Vanuit deze optiek behandelt de auteur thema’s zoals typografie, opmaak, beeld en druk.

Do’s en don’ts

Al kan ik er meteen bijzeggen dat dit boek eigenlijk voor iedereen met een openbloeiende interesse in grafisch ontwerp een goede basis is. Alle grondbeginselen uit de typografie en opmaak komen aan bod. Schreef vs. schreefloos, zet- en bladspiegel, regelvalvormen, weduwen en wezen… Het boek bulkt van de do’s en don’ts, is vlot en bevattelijk geschreven en met de nodige zorg gezet door Veerle Seys. Handig is dat op het einde van elk hoofdstukje de essentie in één paragraaf is samengevat. Je hoeft het boek ook niet van A tot Z door te lezen. Je kan er heerlijk in grasduinen en je enkel verdiepen in die aspecten die je interesseren. Het boek is rijkelijk geïllustreerd en er is heel wat moeite gedaan om de typografische beginselen ook visueel weer te geven. In het lexicon achteraan worden dan weer een reeks termen uit het vakjargon netjes uit de doeken gedaan.

Eerder voor starters

Een voltreffer dus? Toch niet helemaal. Het boek focust bijna uitsluitend op de basisprincipes en als ervaren vormgever blijf je toch wat op je honger zitten. Dit lijkt mij een ideaal boek voor starters, studenten en stagiairs. Wat mij verder ook opviel, is de eerder eenzijdige benadering van typografie en grafisch ontwerp. Hoewel ik een zwak heb voor het gedrukte medium, is vandaag de dag een fysiek exemplaar lang niet meer het enige middel om inhoud naar je publiek te brengen. We consumeren heel wat nieuws en informatie op onze smartphone of iPad en dit in allerlei interactieve vormen en formaten. Vanuit typografisch oogpunt is dit een bijzonder interessant gegeven. Immers, informatie toegankelijk maken vanop schermpje vraagt toch een heel andere aanpak. En net zoals bij het gedrukte medium, maakt goede typografie hier een wereld van verschil.

Ik zit echt te wachten op iemand die me kan uitleggen hoe je digitale publicaties dan wél lezervriendelijk kan vormgeven. Bij het gedrukte medium zijn de conventies gekend.  Maar als het gaat om digitale publicaties, lijken we wel in het Wilde Westen te leven. Alles kan en mag en iedereen klooit maar wat aan (mezelf inclusief). Het zijn dit soort zaken waar ik graag wat meer had over gelezen en ik kan mij voorstellen dat dit voor menig uitgever van informatie- of andere bladen eigenlijk ook wel het geval is.

Verlies je lezer niet

Verlies je lezer niet is uitgegeven bij Uitgeverij Vanden Broele en kost je 29 EUR (incl. BTW en verzendkosten). Daar kan je niet voor sukkelen, als je het mij vraagt. Het boekje van 144 pagina’s is verzorgd uitgegeven op een aangenaam lezend, crème-kleurig papiertje en garenloos gelijmd met een zachte kaft. Voor mij had het wel wat meer ‘blingbling’ mogen hebben. Wat kleur op snee, een harde kaft met bijpassende kapitaalbandjes en een assorti leeslintje… Misschien een ideetje voor een luxe-editie?

Dankzij de sympathieke uitgever hoeven we ons recentie-exemplaar niet terug te sturen en kunnen we één lezer gelukkig maken. Wat moet je doen? Simpel. Schrijf in op onze nieuwsbrief en stuur een mailtje naar coolstuff@jumpline.eu. Eind september maken we de winnaar bekend op onze FB.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *