Affinity Photo

Serif, de ontwikkelaar van de Affinity productfamilie, verblijdt ons met de beschikbaarheid van Affinity Photo als public beta. Affinity Photo is een professioneel beeldbewerkingsprogramma voor de Mac en een aanvulling op het eerder gelanceerde Affinity Designer, een vectoriële design app. Affinity Designer werd bekroond als ‘beste app van 2014′ in Apple’s App Store. De sympathieke ontwikkelaars van Serif zijn dus niet bepaald aan hun proefstuk toe.

De apps uit de Affinity range zijn ontworpen from scratch door creatieven en voor creatieven. Bovendien zijn de Affinity apps exclusief ontwikkeld voor de Mac en maken ze maximaal gebruik van het platform om de fameuze ‘spinnig ball’ naar de eeuwige jachtvelden te verwijzen. Allemaal goed en wel, maar hoe zit het met de features? Wel daar zit de grote verassing. Affinity Photo heeft heel wat geavanceerde tools in de schuif: non-destructive editing, LAB colour, RAW processing, ICC colour management, ondersteuning voor Adobe PhotoShop PSD (import en export), frequency seperation editing, live blend modes, tools voor geavanceerde retouche, verschillende blur modi… Baby, you name it!

De interface van Affinity Photo voelt vertrouwd aan en is toch verfrissend nieuw.
De interface van Affinity Photo voelt vertrouwd aan en is toch verfrissend nieuw.

En dan flitst het zowaar door je hoofd: is dit een alternatief voor PhotoShop. Mijn mening? Een volmondig: ja. Natuurlijk staat de ontwikkeling Affinity Photo nog niet zover als PhotoShop, maar… van een blitsstart gesproken! En daar stopt de ambitie van Serif niet. Naast Affinity Designer en Affinity Photo volgt later dit jaar ook nog Affinity Publisher voor de opmaak van professionele publicaties, digitaal of in print. Tel alles op en je hebt een mooie suite waarvan alle apps perfect geïntegreerd zijn en, meer nog, gebruik maken van eenzelfde bestandsformaat en een gemeenschappelijke undo history.

En, last but not least, de Affinity apps van Serif zijn beschikbaar in de App Store als ‘one-time purchase’. “We don’t do subscriptions”, klinkt het bij Serif. Hmm, zouden ze bij Adobe de hint begrepen hebben?

De public beta van Affinity Photo kan je gratis downloaden op je Mac.  Minimale configuratie is een Intel 64 Mac, 2GB RAM en OS X 10.7.5  (Voor de kenners: Lion. Ik kan al die beesten niet uit mekaar houden.) De uiteindelijke versie zal je 49,99 EUR kosten of, anders gezegd, minder dan één maand Creative Cloud (60,49 EUR).

JumpLine: affinity.serif.com/photo

Een gedachte over “Affinity Photo”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *