Show your colours

Net geen twee weken heb je nog om je geniale idee voor die wereldverbeterende poster door te sturen naar de mannen van het Antwerp Poster Festival. Waarom je dat absoluut moet doen? Omdat een affiche ontwerpen nu eenmaal het coolste is wat een grafisch vormgever kan doen.

Balorig festijn

Net als menig grafisch ontwerper waren affiches ook mijn eerste creatieve exploten. Je kent dat wel, goedkoop gekopieerde posters voor studentenfuiven of cantussen. En nee, die krijgen jullie niet te zien. Afschuwelijke ondingen waren het. Een balorig festijn van vrolijk vloekende lettertypes aangedikt met zowat alle ‘special effects’ die CorelDraw (!!!!!) op dat moment in het arsenaal had. Maar het was ontzettend leuk om te doen en ik denk met enige weemoed terug aan de brutale vrijheden die ik mezelf toentertijd als vanzelfsprekend veroorloofde.

Machtig object

Vandaag is de affiche misschien wat weggedeemsterd. Fuiven en cantussen vinden vandaag hun publiek op een of ander social medium. Toch is de poster nooit weg geweest. Het is nu eenmaal een ijzersterk medium dat uitnodigt tot creatie. Je kan uitbundiger zijn in typografie, goffer in beeldtaal, knallender in kleur… Op een affiche kan en mag het allemaal. Bovendien is een mooi ontworpen affiche een machtig object. Geen kat die zijn stoel uit komt voor een JPG-bannertje van pakweg Werchter of Tomorrowland, maar o wee als je smetteloos gedrukte affiches van dergelijke festivals begint uit te delen… Je kan maar beter voldoende stock hebben. We steken die dingen zelfs in een heus kader om pronkerig boven de fauteuil in onze living te hangen zodat we later tegen zoon- en/of dochterlief kunnen zeggen: “Kijk, daar was de papa nu eens bij en het was in één woord fantastisch.”

Antwerp Poster Festival

Dat Tom Tiepermann en Dennis Janssens, het jonge Antwerpse ontwerpersduo van grafisch bureau ssnn, met het Antwerp Poster Festival (AFP) op de proppen komen, is dus alleen maar goed nieuws. Onder het thema ‘Show your colours’ nodigen Tom en Dennis ons uit om kleur te bekennen en een affiche te ontwerpen die het diepst van ons wezen reflecteert. Bodemloze boosheid of grenzeloos optimisme, ontroerend persoonlijk of met een niet mis te verstane maatschappijkritische boodschap… Klets het er maar op.

Spread Some Love

“Het waren de aanslagen in 2017 en de toen alomoverheersende negativiteit die ons deden besluiten wat positiviteit de wereld in te sturen via onze posterserie ‘Spread Some Love'”, horen we van Tom en Dennis. Eén van die posters werd opgepikt door Graphic Matters, een internationaal designfestival in Breda. “We waren aangenaam verrast door de wereldwijde verbondenheid tijdens het festival en vonden het jammer dat in België niet iets soortgelijks bestond. Vandaar dat we het dan maar zelf organiseren.” Kijk, that’s the spirit.

Praktisch

Het Antwerp Poster Festival gaat door van 9 tot 17 maart 2019 bij PAKT. Jouw ontwerp insturen kan nog tot vrijdag 14 december via www.apf.design. Een internationale jury bekijkt elke inzending met de nodige sérieux en maakt een selectie die te zien zal zijn op het festival zelf. De top 3 wint een mooi pakketje lettertypes van Heavy Weight Type Foundry. En die prijzen zullen fel omstreden zijn. De teller staat nu al op zo’n 400 à 500 inzendingen, vernemen we van Tom en Dennis. “We krijgen poster toe gestuurd van over de hele wereld.” De lat ligt dus hoog. So… be fucking awesome!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *