Blend modes en spot colours… een toxische cocktail

Onlangs had ik de drukker aan de lijn. De druk van een brochure was compleet de mist in gegaan. Beelden die verdwenen, onverwachte transparantie-effecten, onbedoelde uitsparingen… Oorzaak: het door de klant aangeleverde bestand bevatte de beruchte, toxische mix van steunkleuren en transparanties.

Feather, gradients, drop shadows… het zijn fantastische instrumenten om je ontwerp, mits een subtiele dosering, van extra ‘punch’ te voorzien. De blend modes in InDesign en Illustrator zijn een heuse speeltuin (en bron van oeverloos tijdverlies, al is dat misschien een andere discussie) en het resultaat ziet er steevast goed uit op scherm. Op scherm dus. Niet noodzakelijk in print. Want, wee o wee, de onverlaat die het waagt om die leuke transparantiespeeltjes te gebruiken in combinatie met steunkleuren. In eerste instantie lijkt er niets aan de had. Op scherm ziet alles er immers ’toppie’ uit. Zelfs je high-res PDF zal er op scherm goed uitzien. De problemen worden pas zichtbaar in de drukkerij.

Druk je in offset dat zullen de neveneffecten zichtbaar zijn op de (digitale)plotproef. Hier kan je nog tijdig ingrijpen. Bovendien zorgen extra steunkleuren in offset zowieso voor extra platen en dat doet meestal wel een (alarm)belletje rinkelen.

Druk je digitaal, dan is er vaak geen proef vooraf en ben je overgeleverd aan het ‘wakker-gehalte’ van de print operator. Heeft de man aan de machine niks in de mot (of gewoon een slechte dag) dan wordt je drukwerk, met alle onbedoelde neveneffecten, afgewerkt en verstuurd naar de klant. En dan is er gegarandeerd str*nt aan de knikker.

Hoe los je dit nu op? Simpel: converteer, in je bronapplicatie, je steunkleuren naar proceskleuren en je kan op twee oren slapen. In CMYK zijn transparanties al lang geen probleem meer. Ja, ja, maar wat als je nu toch in PMS moet drukken? Tja… dan is er nog altijd de truck uit de oude doos. Stel dat je een 2-kleuren job hebt in zwart en PMS 280 (donkerblauw). Is je ontwerp klaar? Vervang dan je steunkleur door cyaan. Aangezien cyaan een proceskleur is, vormt het werken met transparanties geen probleem. Het ziet er misschien niet uit, maar je transparanties, drop shadows en gradients zullen ten minste goed gedrukt worden. Wanneer je je bestand doorstuurt voor druk, mag je natuurlijk niet vergeten te zeggen tegen de drukker dat hij het cyaan moet vervangen door je PMS 280. Anders zit je waarschijnlijk nog dieper in de str*nt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *