Een opgemerkt artikel in de Tijd: de Emaillerie Belge is gered. En dat, beste vrienden, is een goede zaak. Niet alleen omdat dit een stukje nationaal erfgoed is, maar vooral omdat emailleren een grafische productietechniek is waarmee je als ontwerper origineel uit de hoek kan komen.
Emaillerie Belge
Het moet een paar jaar geleden zijn dat ik de Emaillerie Belge in het Brusselse Molembeek kon bezoeken. Ze hadden een probleempje met de trapping in Illustrator voor een plaat voor Orval. Tot een samenwerking is het nooit gekomen. Jammer, want ik ben zot van Orval en hoopte stiekem al op zo’n plaatje voor boven mijn bureau. Soit. Het bezoekje aan het karaktervolle atelier met aan de muren al die schitterende platen, heeft echter een onvergetelijke indruk op mij gemaakt. Ik ben dan ook oprecht blij dat er nu een ambitieuze ondernemer is opgestaan om dit zieltogende bedrijf nieuw leven in te blazen. Want emailleren is gewoonweg een te mooi procedé om verloren te laten gaan.
Collector’s items
Iedereen kent natuurlijk de mooie publiciteitsplaten voor bieren, waters en frisdranken. Echte collertor’s items zijn het waarvoor in de juiste kringen aardig geld wordt neergeteld. De felle, heldere kleuren zijn kenmerkend voor emailleren en het eindproduct straalt een warme, wat nostalgische charme uit. Iets wat vandaag door alle geïndustrialiseerde, geautomatiseerde en geglobaliseerde productie toch wat verloren is gegaan. Emailleren daarentegen is een artisanaal proces. De basislaag is een bruingrijze, speciaal geprepareerde, metalen plaat. Op deze plaat wordt elke kleur afzonderlijk ingebakken. Het aantal kleuren is in principe onbeperkt. De kleuren zelf zijn een mix van gemalen glasschilfers, bindmiddel en pigment en worden in poedervorm aangebracht op de platen. Het bedrijf beheerst verschillende zeefdruktechnieken (volle kleuren, druk met raster en vierkleurendruk) en biedt een waaier kleurselecties aan. Bovendien is email een uiterst duurzaam product. Het mag regenen, waaien of bloedheet zijn… email geeft geen krimp.
Exclusieve reeks
Een dergelijk proces leent zich natuurlijk niet tot grote oplages, maar een beperkte, exclusieve reeks… dat moet kunnen. Afmetingen variëren van zeer klein (10 x 10 mm) tot zeer groot (3000 x 1100 mm). Dus, beste ontwerper, heb je een klant die eens wat anders wil voor aan de muur van zijn showroom? Waarom niet eens opteren voor een unieke plaat in email. Wedden dat niemand anders daaraan gedacht heeft.
Een gedachte over “Lang leve de Emaillerie Belge”