Futuracha Pro

De Futuracha Pro van de Griekse designer Odysseas Galinos Paparounis is een wel heel bijzonder lettertype. Het verandert van vorm terwijl je typt. Echt vet!

Futuracha Pro

Paparounis, de oprichter van de Griekse design studio Høly, heeft een wel heel aparte kijk op typografie. Zijn jongste creatie, het lettertype Futuracha Pro, komt tot leven terwijl je typt. Met elke aanslag op het toetsenbord veranderen de karakters van vorm. Sommigen krijgen extra ‘swirls’, bij andere tekens worden stokken en staarten extreem verlengd en nog andere blijven gewoon ongewijzigd.

Futuracha past zich aan terwijl je typt.

Artistieke ligaturen

Paparounis bereikt dit effect door slim gebruik te maken van ligaturen. Waar ligaturen door de band eerder functioneel gebruikt worden om leesbaarheid te verbeteren, gebruikt deze Griekse letterkunstenaar ze zuiver om artistieke redenen.

Cucaracha

Wat invloeden betreft is de Futuracha Pro een bizarre combinatie tussen de Futura (hoe raad je het) en… kakkerlakken. Als student kreeg Paparounis de opdracht om de insecten te illustreren. Bij het bestuderen van zijn al dan niet gewillige modellen vielen hem de gekromde voelsprieten en doornachtige poten op. Het zijn deze elementen die de grondslag vormen voor het organische design van Futuracha Pro. De naam zelf is trouwen een combinatie van ‘Futura’ en ‘cucaracha’ wat Spaans is voor kakkerlak.

 

Fururacha bevat meer dan 35 ligaturen.
Futuracha karakterset
De Pro-versie heeft een bijgewerkte karakterset en zal beschikbaar zijn als OpenType font.

Futuracha in actie.

Crowdsourcing

Voorlopig kan je de Futuracha Pro nog niet gebruiken omwille van het feit dat het niet echt een ‘font’ is. Via een zeer succesvol crowdsourcing project op Indiegogo verzamelde de studio maar liefst $86,431 USD wat neerkomt op 2161% van het vooropgestelde budget van…  $4,000. Niet slecht voor een uit de hand gelopen schoolopdracht. Momenteel is de crowdsourcing afgesloten en tegen mei 2017 kan je Futuracha Pro aanschaffen als een volwaardig OpenType font. Een commerciële licentie laat je toe om het font te gebruiken voor opdrachten en kost je een heel redelijke $60 in pre-order.

JumpLine: Futuracha Pro op Indiegogo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *