Photography Mapped

Staat je dure spiegelreflexcamera gemakshalve op auto?  Geen idee wat aan te vangen met sluitertijd of diafragma? Hoge of lage ISO? Dan is Photography Mapped van Simon Roberts iets voor jou.

Simon Roberts, een Londense animator en ontwerper, heeft een geweldige on line tool ontwikkeld om het de al dan niet beginnende fotograaf wat makkelijker te maken. Photography Mapped laat je toe te experimenteren met verschillende settings voor de ‘Heilige Drievuldigheid’ van de fotografie, nl. diafragma, sluitertijd en sensorgevoeligheid. Het is een bijzonder visuele, speelse en intuïtieve manier om inzicht te verwerven in wat nu precies het effect is van een kleiner diafragma of een kortere sluitertijd.

Photography Mapped geeft je inzicht in de basisbegrippen van de fotografie.

Hoe werkt het?

Kies op het home pagina voor ‘interact’. In het bovenste deel zien we aan de linkerkant een helikoptertje boven een stad. Dat is de scène die je fotografeert. Je gebruikt daarvoor het geanimeerde fototoestel in het midden en het resultaat, nl. jouw al dan niet over- of onderbelichte foto, zie je aan de rechterkant. Met de sliders in de onderste helft beïnvloed je de instellingen van het fototoestel, maar ook van de scène. Zo kan je het licht aanpassen van ‘half moon only’ (heel donker) tot ‘sun on snow’ (fel licht).

Aperture en Shutterspeed

Het geweldige aan de tool van Simon is dat wanneer je bijv. de Aperture (diafragma) aanpast naar een grotere opening, de illustratie van het fototoestel zich conform aanpast. Daarnaast wordt helemaal onderaan ook gevisualiseerd wat het effect is van een grotere diafragma-opening op je scherptediepte (Depth Of Field). Hetzelfde geldt voor de slider bij Shutter (sluitertijd) waarbij de wieken van het helikoptertje aangeven hoeveel ‘motion blur’ er in je beeld komt te zitten. Bij de Sensor slider zie je dan weer welk effect de setting heeft op de hoeveelheid ruis in je beeld. Wanneer je klaar bent met spelen, klik je op de knop ‘Take Photo’. In functie van je gemaakte instellingen is het resultaat telkens anders.

Screenshot van de infographic over fotografie © Simon Roberts

Photography Graphic

Op de website kan je trouwens ook een hele mooie print op te kop tikken met een uitgebreide infographic over de technische kant van fotografie. Voor €46 heb je een handgemaakte zeefdruk op A2. Voor een print op A3 betaal je €25. Goed idee voor Kerst? Haast je, want Simon garandeert een tijdige levering voor Kerst voor bestellingen tot 16/12 (en ja, dat is vandaag!). Succes.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *