Slimme GauGAN

Nvidia introduceerde tijdens hun jongste GPU Technology Conference een ‘image creator’ waarmee je met een simpele muisklik fotorealistische landschappen op je scherm kan toveren. Cool of net niet?

GauGAN

Dit is meer iets wat je zou verwachten op een Photoshop Sneak Peak tijdens Adobe MAX. Maar deze keer is het tech gigant Nvidia, gekend van de performante grafische uitbreidingskaarten, die hoge ogen gooit met GauGAN. GauGAN is slim stukje software dat je in staat stelt om een rudimentaire schets moeiteloos om te toveren in een fotorealistisch beeld.

Intensieve stoomcursus

De software maakt gebruik van zogenaamde GAN’s (generative adversarial networks) om vlakke illustraties om te toveren naar levensechte landschappen. Nvidia voedde de software met ruim 1 miljoen beelden vanop Flickr. Ik kan alleen maar hopen dat ze er aan gedacht hebben om hun ‘family filter’ aan te zetten. Anders zouden die gegenereerde landschappen er wel eens heel bijzonder kunnen komen uit te zien 🙂

Enfin, dankzij deze intensieve stoomcursus heeft GauGAN geleerd hoe landschappen zijn opgebouwd, welke de afzonderlijke objecten zijn en hoe deze op mekaar reageren. Het een en ander maakt dat GauGAN texturen, schaduwen en reflecties levensecht kan genereren. Een voorbeeld. Wanneer je  een meer aan een berg tekent, weet de software dat de berg weerspiegelt moet worden in het water om tot een realistische compositie te komen.

Slimme software, rudimentaire tools

De tools in GauGAN zijn wat je noemt, rudimentair. Je hebt de vertrouwde paint bucket, een pennetje en een potlood. Onderaan het scherm vind je objecten zoals ‘lucht’, ‘rots’ of ‘zand’ waarmee je de getekende vlakken kan invullen. Voor de rest is het een kwestie van vormpjes tekenen en vullen met het gewenste object. De software mag dan wel slim zijn, om hem te gebruiken hoef je geenszins gestudeerd te hebben. Hey, met deze tool kan zelf een vijfjarige de vakantiekiekjes maken.

Waarvoor dit goed is?

Geen flauw benul. Op de blog van Nvidia lezen we dat GauGAN interessant kan zijn voor zowel architecten, urban planners, landscape designers als game developers. Volgens mij hoort GauGAN eerder thuis in de categorie ‘leuk-om-zien-maar-verder-compleet-onzinnig’. Tijdens de demo draaide de software op Nvidia’s RDX Titan GPU platform, wat blijkbaar toelaat om de resultaten in real time op het scherm te toveren. Op de standaard CPU van je mac zal het wellicht wat langer duren eer je je droomlandschap te zien krijgt.

Volgens onze bronnen heeft Nvidia geen commerciële plannen met GauGAN, al zou er binnenkort wel een public trial beschikbaar komen zodat je naar hartelust zelf aan de slag kunt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *