Soapbox: the making of

Soapbox is een artistiek project van Stef Verhoeven (ikke, dus) en bevat een reeks artificiële landschapsbeelden, ook wel Soapscapes genoemd. In deze blog post lees je alles over ’the making of’ van dit heerlijk schuimend project…

Dit academiejaar heb ik me ingeschreven voor fotokunst aan de academie in Leuven. Het was al langer een stille droom van me om ooit eens aan een academie ’te studeren’. (Ter info: dochterlief start komend academiejaar aan het KASK in Antwerpen en ik ben officieel stik jaloers).

Boekje maken

Alles peis en vree, zou je denken. Alleszins tot we onlangs de opdracht kregen om ‘een boekje’ te maken. Er moesten natuurlijk foto’s in, maar verder waren er geen restricties. Geen vast formaat, geen vooraf bepaalde druk- of bindwijze, zelfs geen inhoudelijke richtlijnen. Absolute vrijheid. Gevolg: absolute chaos in mijn hoofd. Ik hou stiekem wel van restricties. Het triggert mijn fantasie en zorgt ervoor dat er allerlei creatieve potjes beginnen te pruttelen. Niet, dus… Mijn anders zo visuele brein stond op testbeeld.

Pretty pictures

Na vruchteloze scrollsessies op Pinterest en eindeloze zoektochten naar een invalshoek met diepgang, was het dochterlief die met de verlossing kwam: ‘Ach papa, maak toch gewoon waar je zin in hebt’. ‘OK’, dacht ik bij mezelf. ‘Dan doe ik dat’. Ik had al langer zin om wat moois te maken (in de zin van visueel aantrekkelijk) met veel en uitbundige kleurtjes. En iets met zeep. Ja, het leek me wel leuk om licht en zeep te combineren tot iets helemaal anders.

Scheerzeep

Dus voor mijn trip naar de academie nog snel even de supermarkt binnen gewipt. Eerste stop: scheerzeep. Kan niet mislukken 🙂 Zonder concreet plan begon ik te smodderen. Ik hing van kop tot teen vol met scheerzeep, maar in mijn lens tekende zich een bevreemdend maar fascinerend landschap af. Dit wordt top.

Rode broebels

Er volgenden nog verschillende zeepsessies. De meest memorabele was ongetwijfeld die met Sun afwaspoeder. Man, dat is straf spul. Enkele dagen later zat ik al bij de dokter, van kop tot teen onder de rode broebels. ‘Allergische reactie, meneer’, luidde het verdict. ‘Heeft u soms iets anders dan normaal gegeten of heeft u een nieuwe soort zeep?’ Ja, Sun vaatwaspoeder met geconcentreerde formulering. Wat later waren mijn rode broebels verdwenen en was mijn Soapbox een feit. Of hoe een creatieve trip startte met een complete black-out en eindigde in een visuele orgie van kleuren en vormen. Zalig gewoon.

Soapscapes

De Soapbox bevat 12 Soapscapes, door zeep gevormde, artificiële landschapsbeelden. De Soapscapes ogen vreemd maar voelen anderzijds ook onverwacht vertrouwd. Het is de verbeelding van de kijker die op zoek gaat naar betekenisvolle vormen. Sommigen zien kloven en spelonken in bergachtige gebieden. Andere zien gloeiende lavastromen of buitenaardse nevelformaties…

De Soapscapes zijn eigenhandig geprint op een vierkant formaat van 300 mm x 300 mm op Canon Satin Photo Paper, 200 g. Opname met mijn ouwegetrouwe FujiFilm XT-10 met 18-55 mm lens. Een selectie van Soapscapes is exclusief te koop op de website van Argosgrafix.

Scheerzeep
Sun vaatwaspoeder + huishoudfolie
Afwasmiddel + zilverpapier

 

Soapbox Project op Behance

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *