Adobe into Stock

Met de nieuwe release van de Creative Cloud lanceert Adobe eveneens Adobe Stock, een stock content-dienst die nauw geïntegreerd is met de CC-apps. Adobe Stock spruit voort uit de acquisitie van Fotolia eerder dit jaar. Of het een interessant aanbod is? Let’s find out.

Aan alle naïeve zielen, waaronder ik ook mezelf reken, die hadden gehoopt dat deze lang verwachtte stock content-dienst volledig inbegrepen zou zijn in je CC-abonnement: sorry, guys, maar Adobe Stock is wel degelijk een betalende extra bovenop je maandelijks abonnementsgeld. Adobe presenteert ons twee subscription plans. In een eerste optie betaal je € 49,99 per maand voor 10 visuals. Maar als lid van het CC-clubje krijg je hierop 40% korting wat het maandelijkse totaal op € 29,99 brengt. Bovendien zijn ongebruikte afbeeldingen overdraagbaar naar een volgende maand, tot een maximum van 120 items. Kom je met 10 afbeeldingen niet toe, dan betaal je € 2,99 per extra visual. Wie wat diepere zakken heeft kan gaan voor 750 visuals per maand aan de prijs van € 159,99 (sorry, geen korting op deze formule). Losse visuals aankopen, zonder subscription plan, kan natuurlijk ook. Hiervoor betaal je € 9,99/visual.

Wie kopen zegt, zegt ook verkopen. En ja, je kan je eigen werk ook verkopen (of beter: in licentie geven) aan Adobe Stock. Voor je al je vakantiekiekjes denkt te kunnen verpatsen, is het belangrijk te beseffen dat Adobe de lat hoog legt voor wat betreft de kwaliteit van de content. Voldoet je materiaal aan de eisen dan heb je volgens Mala Sharma (VP Creative Cloud bij Adobe) recht op tot 33% van de inkomsten per gelicentieerd stock item. Voor een los aangekocht stock beeld komt dat dus neer op maximaal € 3,33. Dat lijkt niet veel, maar je moet natuurlijk in het achterhoofd houden dat Adobe dit jaar denkt uit te komen op zo’n 6 miljoen CC-abonnees.

Je kan Adobe Stock rechtstreeks opstarten vanuit je favoriete CC desktop app en meteen beginnen zoeken (ook in het Nederlands) naar geschikt materiaal. Heb je het perfecte plaatje gevonden, dan kan je een versie met watermerk toevoegen aan je CC Libraries vanwaar je het materiaal kan importeren in je ontwerp. Ben je klaar, dan kan je de licentie rechtstreeks vanuit bijv. Photoshop of Illustrator aankopen. Handig, maar er is meer. Dankzij de CreativeSync technologie worden alle aanpassingen aan een afbeelding met een watermerk meteen toegepast op de gelicentieerde afbeelding. Gedaan met het overdoen van vrijstellingen of manipulaties op het finale materiaal. Een troef waar andere beeldbibliotheken zoals iStock of Shutterstock wellicht alleen maar van kunnen dromen.

Wel jammer dat er geen tussenformule is in het aanbod. De kloof tussen 10 visuals of 750 visuals per maand is echt wel ruim te noemen. Something in between would be nice. Wat denken jullie ervan?

JumpLine: Adobe Stock

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *