Adobe koopt 3D

Adobe is wezen shoppen… Voortaan maakt Allegorithmic, gekend van de 3D design tool Substance, deel uit van de grote Adobe-familie. Binnenkort dus meer 3D in de Creative Cloud? 

Adobe koopt Allegorithmic

Eerder deze week kondigde Adobe de overname aan van het Franse Allegorithmic, dat met Substance een bijzonder krachtige tool in huis heeft voor de creatie van 3D-texturen en -materialen. Substance-enthousiastelingen vind je in vooral in de gaming industrie en video post-productie. Al heeft de software ook in sectoren zoals de film en televisie, retail, automotive, architecture en design een schare fervente aanhangers.

3D in de Creative Cloud

Het is de nadrukkelijke intentie van Adobe om de tools van Allegorithmic te integreren in de Creative Cloud waar ze een natuurlijke aanvulling zullen vormen voor apps zoals Photoshop, Dimension, Premiere Pro, After Effects en het veel belovende Project Aero. Met deze overname koopt Adobe zich een plekje in de arena van de 3D, een speelveld waar het bedrijf eerder zwak staat en het vooral spelers zijn zoals Autodesk (3ds Max, Maya), SideFX (Houdini) en Maxon (Cinema 4D) die de plak zwaaien.

3D is hot

In een blog post onderstreept Scott Belsky, chief product officer en exectutive VP bij Adobe, het groeiende belang van 3D. In augmented en virtual reality, filmproductie en animatie speelt 3D vanzelfsprekend een doorslaggevend rol, maar ook in marketing en productreclame vervangen gerenderde beelden steeds vaker de fysieke realiteit. Zo staat de catalogus van Ikea naar verluidt vol met gerenderde kastjes en tafeltjes.

The Copper Rider van Vladimir Petkovic: modeling in Maya, texturing in Substance Painter en rendering in Adobe Dimension.

Een goede zaak?

Voor de gebruikers van Adobe’s Creative Cloud zou dit wel eens een mooie deal kunnen zijn. Al is enige voorzichtigheid geboden. Later dit jaar komt Adobe met een aankondiging omtrent de abonnementstarieven en -mogelijkheden voor de tools van Allegorithmic. Of Substance en de integrale Material Library zonder meerkost deel gaan uitmaken van je CC-licentie is dus nog niet zeker.

Voor de huidige gebruikers van Substance daarentegen is het bang afwachten. Vandaag kan je nog steeds een licentie kopen voor Substance Designer (Material Authoring Software) of Substance Painter (3D Painting Software) voor de eenmalige prijs van 999 EUR. Gezien het huidige businessmodel van Adobe is het niet ondenkbaar dat deze eenmalige licenties verdwijnen en de software na verloop van tijd enkel nog via abonnement beschikbaar zal zijn. Op het Substance-gebruikersforum bulkt het van de berichten van ongeruste gebruikers die het niet zien zitten om naast hun dure licenties voor Maya ook nog eens elke maand te moeten dokken voor Substance.

Benieuwd wat je met Substance allemaal kan uitvreten? Neem eens een kijkje op hun Behance Galery. Best indrukwekkend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *