Feiten en fabels van de CO2 marketing

PRINTMEDIANIEUWS – Cijfers over COworden vrijwel dagelijks over de gewone mens ‘uitgestrooid’. Het voelt inmiddels bijna als straf, zodra je je benzine- of dieselauto in stapt, je de open haard ontsteekt of zelfs het lef hebt om in een vliegtuig te stappen. Ook in onze branche is er veel discussie over het verschijnsel. Marketing in een oerwoud van feiten en fabels.

Water uit de kraan, gas uit de leiding, elektriciteit uit een stopcontact zijn relatief makkelijk meetbare grootheden. In een drukkerij komen daar onder andere inkten, toners, papier en platen bij. Hoe meetbaar de hoeveelheden en de kosten van die productiemiddelen ook zijn, het is knap lastig om voor al deze ‘eenheden’ de CO2 uitstoot op objectieve wijze te bepalen. Er zijn talloze websites waarop zeer uiteenlopende getallen worden gepresenteerd voor diverse vormen van CO2 uitstoot. En al zouden deze getallen dan enigszins kloppen, termen als duurzaam, klimaatneutraal en CO2 vrij, zijn al helemaal niet objectief te bepalen. Er is niemand die zulke uitspraken bewaakt op waarheid.

Marketing

Inmiddels groeit de hele CO2 discussie uit tot een ware marketing hype. Het is immers hip om te zeggen dat je een duurzaam, klimaatneutraal of een CO2 vrij productieproces omarmt, maar je moet wel heel brutaal zijn, als je beweert dat het ook werkelijk zo is. Als je dan nog een foto publiceert, waarbij je een boom ergens op deze aarde plant ter compensatie van een uurtje al dan niet vervuilende productie, genereert dat een behoorlijke portie ‘feeling good’. …

Dit artikel verscheen eerder op Printmedianieuws. Verder lezen kan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *