Update alert: Affinity Photo 1.5

Yep, het is zover… Serif heeft een nieuwe update klaar van het veelbelovende Affinity Photo. Versie 1.5 brengt tal van nieuwe features en, driewerf hoera, voortaan is Affinity Photo ook beschikbaar op Windows. Een eerste impressie.

Affinity Photo

Het grote Photoshop het vuur aan de schenen leggen. Je moet het maar doen. Toch is dat precies wat de ontwikkelaars bij Serif voor ogen hebben met Affinity Photo. De tool voor beeldbewerking werd in 2015 uitgeroepen tot beste Mac app en heeft ondertussen aardig wat respect bij mekaar geharkt onder ontwerpers en beeldbewerkers. Combineer dat met een zeer democratische, éénmalige licentieprijs (geen abonnement), een bom professionele features en een look-and-feel om je vingers bij af te likken en je weet dat alle lichten op groen staan voor een eclatant succes. Bovendien staat Affinity Photo niet alleen. Het vormt een eenheid met Affinity Designer (vector illustratie) en Affinity Publisher (layout en digital publication). Naar dat laatste kijken we met groeiende nieuwsgierigheid uit (bèta aangekondigd voor 2017) nu de nieuwe features in InDesign 2017 zich voornamelijk lijken te beperken tot verbeterde voetnoten (duh…).

Affinity Photo 1.5 is here, for macOS AND WINDOWS! from MacAffinity on Vimeo.

Voor Mac OS én Windows

So, what’s new? Het belangrijkste nieuws is dat Affinity Photo nu ook beschikbaar is voor Windows (minimaal Windows 7, Service Pack 1; Aero enabled). Zou niet misstaan op die nieuwe Microsoft Surface Studio, als je het mij vraagt. Zowel de Windows versie als de Mac OS versie delen dezelfde ‘back end code’ zodat cross-platform compatibiliteit is gegarandeerd en je bijvoorbeeld de ‘undo history’ van een bestand kan delen op beide systemen.

Affinity Photo voortaan op Mac én Windows.

HDR merge en Focus stacking

Versie 1.5 biedt ‘full HDR merge support’ wat je toelaat om opnames met een verschillende belichting te combineren tot één, veel gedetailleerder beeld. Nieuw is ook de ondersteuning voor 360°-beeldbewerking. Je kan beelden naadloos aan mekaar lijmen tot een 360°-panorama waarin je, in real time, kan pannen, zoomen én elementen bewerken.

Full HDR merge support in Affinity Photo 1.5

Focus merging (of stacking) stelt je dan weer in staat om beelden met een verschillende focusafstand te combineren. Het resultaat is een haarscherp beeld met meer scherptediepte dan je mogelijkerwijs kan realiseren met één enkele opname. Vooral voor wie wel wat macrolenzen in de tas heeft zitten, is dit een interessante feature.

Focus merge, bijzonder interessant voor macrofotografie.

Meer automatisering en betere compatibiliteit

Ook automatisering krijgt de nodige aandacht in deze update met de introductie van recordable macros (te vergelijken met Actions in PS) en batch processing. Die batch processing kan trouwens volledig in de achtergrond. Dus terwijl je computer 100 Raw-bestanden converteert, kan jij rustig verder.

De compatibiliteit met zowel het PSD- als PDF-bestandsformaat werd verder verbeterd. Bovendien laat versie 1.5 je toe om Affinity Photo zo in te stellen dat je je bewerkingen meteen bewaard als PSD.

Zelf aan de slag? 

Nu is een ideaal moment. Naar aanleiding van de update is Affinity Photo beschikbaar als download voor slechts € 39,99 (ipv. € 49,99) en je krijgt er een resem Macros bovenop. Laat ons gerust weten wat je ervan vindt.

 

Een gedachte over “Update alert: Affinity Photo 1.5”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *