Het spook van de inconsistente interlinie

U weze gewaarschuwd. Inconsistente interlinie kan plots en onverwacht opduiken. Het is behoorlijk irritant  en genereert witruimte op plaatsen waar je dat liever niet hebt. Maar, geen paniek. De remedie is simpel.

Inconsistente interlinie

Je bent met tekst aan de slag in InDesign. Zoals een echte pro heb je netjes stijlen aangemaakt voor lopende tekst, opsommingen en de verschillende titelniveaus. Goe bezig! Maar ondanks je perfect uitgedokterd stramien en subtiel op mekaar afgestelde paragraafstijlen kan je alsnog te maken krijgen met het spook van de inconsistente interlinie.

Ongewenste witruimte

Het probleem ontstaat wanneer een paragraaf (bijv. ‘body’, interlinie 12 pt) gevolgd wordt door een paragraaf met een grotere interlinie (bijv. ’titel’, interlinie 20 pt). Selecteer de tekst (maar niet de harde return) van de titelparagraaf en verwijder die. Vervolgens laat je met backspace de overblijvende harde return aansluiten. Het resultaat is dat de laatste regel van de paragraaf ‘body’ ineens wat naar beneden floept en er een ongewilde witruimte ontstaat tussen de laatste en voorlaatste regel van de paragraaf. Dit is, beste lezers, wat de kenners ‘inconsistente interlinie’ noemen.

schermafbeelding-2016-11-30-om-20-35-16
Stap 1: paragraaf ‘body’ gevolgd door paragraaf ’titel’ met grotere interlinie.
schermafbeelding-2016-11-30-om-20-35-33
Stap 2: selecteer de tekst van de paragraaf ’titel’ maar niet de harde return.
schermafbeelding-2016-11-30-om-20-35-54
Stap 3: verwijder de tekst en laat de overblijvende return aansluiten via backspace. En voila, de laatste regel van de paragraaf ‘body’ floepst ongevraagd naar beneden.

Simpele remedie

Een veelvuldig geobserveerde reactie op dit bijzonder irritante verschijnsel is, na een zekere periode van gefoeter op Adobe, om als een bezetene tekst te verwijderen en opnieuw in te laden. Onnodig. Het verschijnsel lijkt erger dan het is en de remedie is simpel.

Door het aansluiten van de overblijvende harde return is de stijl van de paragraaf ‘body’ immers ‘bezoedeld’ en is er sprake van een ‘override’. Remedie? Aspirientje + ctrl-klik op de body stijl in het panel Alineastijlen. Kies voor ‘body toepassen,  overschrijvingen wissen’. En voilà het probleem is opgelost.

schermafbeelding-2016-11-30-om-20-36-11
De remedie: ctrl-klik op de body stijl in het panel Alineastijlen. Kies voor ‘body toepassen, overschrijvingen wissen’.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *