BUMP: geslaagde eerste editie

Onlangs vond in Kortrijk de eerste editie van het BUMP festival plaats. BUMP is de herwerkte, wat afgeslankte versie van het vroegere MultiMania en een initiatief van Howest (Hogeschool West-Vlaanderen) en Devine (afdeling digital design en development). JumpLine was erbij en zag dat het goed was.

Man, wat is Kortrijk ver… Ik kom dan ook aan met een lichte vertraging  om net de laatste slides mee te pikken van Jessica Rozenkrantz. Jessica ontwerp digitaal geprinte jurken opgebouwd uit geschakelde elementen. Cool om te zien, al vind ik dit een wat vreemde opener. Meer iets voor de jongens van de mode academie lijkt me…

Personal projects

Soit, met Clim, grafisch ontwerper, illustrator, animation wizard uit Barcelona, gaat het meteen de goede richting uit. Met klanten als Google, Facebook, BBC… is deze allrounder duidelijk niet aan zijn proefstuk toe. Toch vindt de man de tijd om er heel wat persoonlijke projecten op na te houden die hij graag met het publiek deelt. “Als je dat wil, kan je wel degelijk de tijd en motivatie vinden om je eigen projecten te maken, zelfs tijdens je werkuren”, pepert Clim ons in.

DSCF8545
Clim @ BUMP16 © JumpLine.eu

Uit de reeks projecten die de revue passeren, onthou ik vooral Anicons, een Adobe After Effects Customisable Icon Library. Het leuke aan deze bibliotheek is dat alle animaties aanpasbaar zijn in Adobe After Effects. Van de kleur, over de bewegingen tot de ‘special features’… Kan je urenlang mee prutsen 🙂

Deep dive into VR met Unit 9

Na de sessie van hoofdsponsor Adobe, is het aan de Londense Laura Cortes van Unit 9. De mannen van Unit 9 zag ik eerder al aan het werk tijdens OFFF Barcelona en de creative production studio is gekend omwille van hun grensverleggend werk onder andere op vlak van VR. Ook Laura pakt uit met enkele mooie VR-toepassingen zoals de VR Bedtime stories voor Samsung.

Mooi is ook dat we enkele van hun ervaringen en ‘learnings’ met VR meekrijgen. Zo onderstreept Laura het belang van een ‘spatial UI’ waarbij de UI in de virtuele, 3D-omgeving wordt weergegeven. “Dan blijft de ervaring ononderbroken”, verklaart Laura Cortes. Het belang van een ‘avatar’, de representatie van de gebruiker in de virtuele omgeving, relativeert Laura dan weer. “Mensen vinden het blijkbaar niet ‘raar’ als ze naar beneden kijken in een virtuele omgeving en daar geen lichaam zien”, verklaart Laura. Ook controllers met al te veel knoppen zijn uit den boze. “Wanneer je in de virtuele omgeving bent, zie je immers je controllers niet”, klinkt het. Zelf vindt Laura de HTC Vive de beste VR set die je momenteel kan krijgen, al moet je het ook bij deze set stellen zonder haptische feedback.

IMG_3689
De Brexit houdt ook Laura Cortes van Unit 9 uit haar slaap © JumpLine.eu

Mario Klingemann aka Quasimodo, coder, designer en mad scientist, gunt ons een blik op zijn rariteitenkabinet waarin hij op een creatieve manier grafische elementen uit bijvoorbeeld de British Library hergebruikt en combineert tot nieuwe, wat bevreemdende illustraties. Not my cup of tea, maar op BUMP krijg je duidelijk een eclectisch pallet voorgeschoteld.

DSCF8568
Adobe Creative Jam: Musketon vs. Dan Mumford © JumpLine.eu

Onder de verwachtingen

De New Yorkse illustratice Yoko Shimizo is voor mij dé ontgoocheling van deze BUMP en dat ligt, voor alle duidelijkheid, heus niet aan haar werk. Met werk voor merken als The Gap, Pepsi, VISA en Microsoft, boekcovers voor Penguin, Scholastic, DC Comics en illustraties voor NY Times, Time, Rolling Stone en New Yorker… mag je deze Japanse meesteres van het potlood gerust een autoriteit noemen. Nee, het jammere is dat Yoko er voor koos haar presentatie te doorspekken met huizenhoge clichés en afgezaagde levenslessen à la ‘learn to say no’ en ’take a small risk every day’… yeah right. Hebben we al 100 keer gehoord. Veel liever had ik van Yoko iets meer gehoord over haar creatief proces, waar zij de mosterd vandaan haalt, hoe ze precies te werk gaat… Zonde van de zendtijd.

Masturberende apen

Het verschil met Gmunk, gerenommeerd motion graphics design director, kon nauwelijks groter zijn. Ook Gmunk had een resem  levenswijsheden in zijn presentatie zitten, maar anders dan Yoko bulkte zijn slides van het visuele spektakel en… masturberende apen 🙂 Tja, de man heeft duidelijk was issues. Maar het moet gezegd, voor het eerst deze BUMP was er echt animo in de zaal.

Het werk van Gmunk kan je kennen van films als Tron of Oblivion waarvoor hij, in opdracht van film director Joseph Kosinski, de look and feel van de computer interfaces (GFX) ontwierp. “Eigenlijk doe ik aan omgekeerde UX design. De control panels zitten boordevol grafische elementen en zijn alles behalve gebruiksvriendelijk. Het ziet er allemaal waanzinnig complex uit”, aldus Gmunk.

Maar Gmunk doet veel meer dan fictieve interfaces ontwerpen. Een installatie met 60.000 LED’s op de Santa Monica Pier (CA), 3D-mapping op bewegende objecten voor Bot & Dolly, een commercial met drones voor Opel, lasers in de teaser film voor de Samsung 6S Edge, een muziekvideo voor Tycho met infrarood footage, full spectrum fotografie… de man is duidelijk niet vies van iets nieuws. Ooit startte Gmunk met animaties in Flash. Vandaag omvat zijn arsenaal Maya (hij is bijzonder in de wolken van de plug-in Mash), Cinema 4D, Houdini, V-ray…

DSCF8610
Omgekeerde UX design van Gmunk. Hoe complexer, hoe liever © JumpLine.eu

Work, work, work…

Wat werkethiek betreft is Gmunk is bijzonder duidelijk. “In deze business is geen plaats voor halfslachtig engagement. Je moet ‘all the way’ gaan.  Verspil je tijd niet! Als ontwerper is tijd alles wat je hebt. Het is je kostbaarste goed”, benadrukt hij en om zijn statement te onderstrepen krijgen we enkele screenshots te zien uit zijn iCal kalender. En ja, de man weet zijn dagen aardig te vullen.

Indrukwekkende line-up en sfeervolle locatie

Met deze eerste editie heeft de organisatie BUMP, met overtuiging, op de kalender van niet-te-missen-design-events gezet. De line-up is een veelkleurige cocktail van creatieve geesten die stuk voor stuk echt wel iets te vertellen hebben. De locatie (de schouwburg in Kortrijk) is een stuk aangenamer dan de kale eventhal van Kortrijk Expo waar MultiMania doorging. Het geheel oogt weliswaar wat diffuus en het event heeft nog geen afgetekende smoel, maar BUMP heeft wel degelijk het potentieel om het studentikoze te ontgroeien en te evolueren tot een volwaardig, internationaal design event.

DSCF8557
De schouwburg in Kortrijk, een sfeervol decor © JumpLine.eu

De volgende editie gaat door op 26 juni 2017 en Ash Thorp heeft alvast toegezegd. Iets om naar uit te kijken, lijkt me.

DSCF8625
Rooftop party met gratis bier en pizza om af te sluiten. Yes, we like it © JumpLine.eu

2 gedachten over “BUMP: geslaagde eerste editie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *