Adobe June 2016 CC Release

Als je de alert ziet knipperen in het Creative Cloud venster, dan weet je ondertussen hoe laat het is. Tijd om de apps bij te werken, want  Adobe heeft een nieuwe release klaar. Wat er deze keer zoal in de download zit? Enkele leuke nieuwe features vooral voor Photoshop en Premiere en een stevige update voor Adobe Stock.

Adobe Stock Premium

Het zwaartepunt van deze release ligt duidelijk in de verdere integratie en ontwikkeling van Adobe Stock. Zo maken we kennis met de Premium collectie. Een verzameling van zo’n 100.000 geselecteerde visuals die rechtenvrij beschikbaar zijn. Prijzen variëren van € 99,99 tot € 499,99 voor een ‘verbeterde licentie’. Verbeterde licenties bieden alle rechten van een standaardlicentie, zonder de beperking van 500.000 kopieën. Adobe Stock-video’s en premiumafbeeldingen hebben standaard een verbeterde licentie.

Standaard, verbeterd en uitgebreid

Je leest het goed, een standaardlicentie op Adobe Stock laat je dus toe om tot 500.000 exemplaren te reproduceren. Ruim voldoende voor de meeste publicaties op onze Belgische markt, maar dat wil niet zeggen dat je ‘en masse’ T-shirts met Adobe Stock content kan gaan verkopen. Om producten te maken voor verkoop waarbij de afbeelding zelf het belangrijkste onderdeel van het product vormt, heb je een ‘uitgebreide licentie’ nodig. ’t Is maar dat je het weet.

One-Click workflow

Interessant is verder dat je vanaf de Adobe Stock website een afbeelding meteen kan openen in bijvoorbeeld Photoshop of Illustrator.  Ook het licenceren van een afbeelding is vereenvoudigd en kan met één klik op een geplaatst low res stock beeld. Handig, handig…

Schermafbeelding 2016-06-30 om 20.28.38
Open afbeeldingen meteen in je CC app vanaf de Adobe Stock website.
Schermafbeelding 2016-06-30 om 21.15.09
Een licentie verkrijgen voor een stock beeld kan voortaan met één klik.

Stock Contributor Portal

Vanaf juli moet het voor CC-gebruikers ook makkelijker worden om zelf werk aan te bieden via Adobe Stock. Je zal rechtstreeks vanuit mobiele en desktopapplicaties content kunnen uploaden naar en verkopen via Adobe Stock. De te verwachten Stock Contributor Portal (coming soon, aldus Adobe) zou het een en ander in verband met het taggen (toekennen van keywords) moeten vergemakkelijken. Leuk, al hoop ik dat Adobe toch een oogje in het zeil houdt om te vermijden dat hun website een overload aan snel-in-mekaar-geflanst-geknoei te verwerken krijgt. Benieuwd hoe dit uitpakt.

Meer Content-Aware

En wat met de apps zelf? In Photoshop wordt de Content-Aware technologie verder uitgediept met de introductie van Content-Aware Crop.  De Select and Mask features borduurt dan weer verder op Refine Edge en stelt je in staat om relatief snel en met een behoorlijk resultaat complexe vrijstellingen (denk: lang, wapperend haar) te maken. Ook de performantie van PS werd onder handen genomen. Zo zouden start-up en file-open operaties tot 3 keer sneller moeten verlopen, het font menu en Content-Aware fill zouden zelfs tot 4 keer sneller zijn geworden. Geweldig. Het kan wat mij betreft niet snel genoeg gaan.

Proxy support in Premiere

Voor de Premiere fans introduceert Adobe proxy support wat je toelaat om video in heel-veel-K af te spelen in een lagere resolutie en dus in een meer vloeiende weergave. Montages in proxy worden daarbij automatisch toegepast op de high res video. Ook leuk is dat Premiere voortaan ondersteuning biedt voor 360° video onder de ambitieuze noemer ‘Virtual Reality Capabilities’.

Verbeterde export van uit Illustrator

InDesign en Illustrator zijn duidelijk de kneusjes van deze update. Voor Illustrator zijn er enkele kleinere maar toch wel nuttige verbeteringen. Zo verdwijnen de Corner Options handles als je werkt met kleinere objecten en bij het disproportioneel schalen van een object blijven de live features voortaan behouden. Verder biedt AI voortaan verbeterde Export-functies die je toelaten om snel te exporteren naar verschillende formaten en resoluties.

InDesign voortaan mét Shared Network Protection

Voor InDesign is de oogst eerder pover. Lichtpuntje is dat we voortaan beschikken over ‘Shared Network Protection’. Dat klinkt misschien niet erg sexy, maar het voorkomt wel dat wanneer je netwerkconnectie wegvalt, InDesign niet langer tilt slaat en crasht. Verder moeten we het stellen met een wat opgekrikte GPU Performance (Mac only)  en kan je Swatches voortaan sorteren op naam of op kleurwaarde. Ik weet het… niet bepaald om van je stoel te vallen. Laten we hopen dat de update in het najaar wat meer in petto heeft. Toch even gepolst naar de stand van zaken in verband met Publish Online die nog steeds als ‘Preview’ in Id zit. “Er zijn investeringen gebeurd in de het back-end systeem om Publish Online verder te ondersteunen”, horen we van Bart Van de Wiele, Solution Consultant Digital Media. “Ik zie daarin een teken dat deze feature niet snel zal verdwijnen”, aldus Bart.

Een gedachte over “Adobe June 2016 CC Release”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *