2014Bowie_Press

BowieNet

Follow my blog with Bloglovin
David Bowie is niet meer… Een man waarvoor het woord ‘icoon’ speciaal is uitgevonden, is heen gegaan.  Bowie was, zonder meer, een muzikaal supertalent maar wist je dat hij ook een visionair ondernemer was?  In 1998 startte David Bowie als internet service provider met BowieNet, een on line plek om muziek te delen en te ontdekken. Ruim 3 jaar voor de eerste lancering van iTunes 1.0. He beat you there, Steve.

BowieNet

Even situeren: 1998. Het internet was in volle expansie maar surfen deed je via een zenuwslopend trage inbelverbinding over de gewone telefoonlijn van pa en ma. Als je ouders er genoeg van hadden, moesten ze enkel de telefoon afhaken en het was uit met de pret.

BowieNet
1998: de home page van BowieNet

In die tijd lanceerde Bowie zijn BowieNet voor de niet onaardige prijs van $19.95 per maand. Voor dat geld kreeg je ‘ongecensureerde’ toegang tot het internet,  je eigen BowieNet e-mailadres, news groups, chat rooms en toegang tot een immens archief van beeldmateriaal, video’s en interviews.

De ambitie van David Bowie met BowieNet reikte echter verder dan een louter bijkomend marketing- of distributiekanaal. Elke gebruiker had recht op 5 MB (!) web space en werd actief aangespoord om er gebruik van te maken en de eigen creaties te delen met andere leden van de club. In essentie was BowieNet een sociaal netwerk voor muziekliefhebbers, lang voor er van Myspace sprake was. De website was ook technologisch ambitieus en gebruikte plug ins zoals Flash en RealAudio om animaties en downloadbare muziek beschikbaar te maken.

Bij de systeemvereisten stond vermeld dat je minimaal over een 28K, maar bij voorkeur over een ‘potige’ 56K modem beschikte. De installatiekit (jawel!) bestond uit een CD-ROM met daarop een aangepaste versie van Internet Explorer en twee, nooit eerder uitgebrachte, live video tracks. Als extraatje bevatte de CD-ROM een exclusieve, versleutelde audio track die je kon unlocken via het internet. In zijn piekperiode had BowieNet om en bij de 100.000 gebruikers. De service werd opgedoekt in 2006. Op het Internet Archive kan je nog wat stukken en brokken terugvinden.

bowienetcd_zps01526e59
© Robin Jeeps, www.network54.com/Forum/8980/thread/1366624549/BowieNet+CD-ROM

Voor David Bowie was dit geenszins een kennismaking met het internet. Bowie was de eerste, echt grote muziekster om een nieuwe song als gratis download te posten op het internet (Telling Lies, September 1996) en was evenzeer bij de eersten om live shows te cybercasten over het web.

Ongetwijfeld zal BowieNet niet herinnerd worden als een van Bowie’s grootste verwezenlijkingen, maar het bewijst dat hij al heel vroeg de mogelijkheden inzag van het internet als een plek om muziek te maken, te delen en te verspreiden. Ahead of the game, as always.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *