De gedemodeerde groetenkaart

Deze week zat ik in de jury voor de opleiding Grafische Technieken van Syntra. Dit jaar viel mij tijdens de met aanstekelijk enthousiasme gepresenteerde eindwerken toch wel iets bijzonders op…

In de jury

Het is een ondertussen een jaarlijkse gewoonte geworden. Ergens in juni maak ik een dagje vrij om mij op de campus van Syntra in Haasrode te laten overdonderen door het creatieve geweld van een aanstormende generatie grafisch vormgevers. En ik kan je verzekeren… Het is elk jaar een bijzondere belevenis.

Groetenkaart? Geen idee…

Onderdeel van het eindwerk van de studenten is het uitwerken van een logo en huisstijl. Die huisstijl bevat zowel on line als off line dragers en vindt zijn neerslag in een door de band netjes opgemaakt, gedrukt en ingebonden huisstijlhandboek. Eén van die fysieke huisstijlelementen is, naast visitekaart en briefhoofd, ook een groetenkaart. Toen één van de cursisten zijn in volvlak bedrukte groetenkaart presenteerde, vroeg ik hem waar ik dan mijn boodschap kon neerpennen… Er volgde een veelzeggende stilte en een vertwijfelde blik. ‘Tja…’, mompelde de cursist in kwestie. ‘Ik weet eigenlijk niet goed waar een groetenkaart voor dient’. Die dag passeerden er nog cursisten die duidelijk vragen hadden bij het nut van deze blijkbaar gedemodeerde telg uit het huisstijlhandboek.

En dat is jammer als je het mij vraagt. Een groetenkaart, typisch op het formaat 100 x 210, mag dan een relikwie zijn uit een analoog verleden, het is de perfecte drager voor een persoonlijke boodschap aan uw klant of relatie. Een handgeschreven ‘veel plezier met uw aankoop’ of ‘hierbij uw persoonlijk exemplaar’… Geloof me, in deze tijden van vluchtige ‘likes’ en nietszeggende duimpjes maakt een eigenhandige krabbel des te meer indruk.  Bovendien is het een miskend canvas om grafisch op los te gaan. Voeg daar nog een stijlvol papiertje en een vleugje veredeling aan toe en je scoort een commerciële voltreffer met niets meer dan een simpel kaartje.

Ik wil er dan ook voor ijveren om de gedemodeerde groetenkaart in haar oude glorie te herstellen en adviseer alle cursisten voortaan extra aandacht te besteden aan de vormgeving. Lang leve de groetenkaart!!!

Huisstijl op de cover is van Maxim Camilleri, student Grafische Technieken bij Syntra, voor TravelinBe. Een toppertje, die Maxim.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *