Drukvoorbereider (m/v)

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik wat input kon verschaffen omtrent de hervorming van de beroepsopleiding ‘drukvoorbereider’ van de VDAB. Natuurijk. Met veel plezier zelfs. Deze week was het zover…

De VDAB is duidelijk van plan de opleiding ‘drukvoorbereider’ nieuw leven in te blazen. Een betere methodische mix, meer op maat van de werkzoekenden, samenwerken met de bedrijven… de intenties zitten alvast helemaal goed en het ontbreekt geenszins aan enthousiasme. Maar er is werk aan de winkel. Zoveel is duidelijk.

Stevige spanningsindicator

Waar beroepen als drukker en drukwerkafwerker niet altijd even vlot ingevuld raken bij gebrek aan kandidaten is voor de functietitel ‘drukvoorbereider’ (versta: grafisch vormgever, DTP-er, verantwoordelijke prepress…) het tegenovergestelde waar. Om het in het VDAB-vakjargon uit te drukken: er is een spanningsindicator van 157. Wat dat betekent? Wel, voor één vacature zijn er maar liefst 157 kandidaten. Dat wordt drummen, lijkt me. Het verschil in competenties binnen deze groep is bovendien groot. Het een en ander maakt dat het voor een werkgever niet evident is om de juiste kandidaat te vinden, ondanks een brievenbus vol CV’s en portfolio’s.

De basics

Als junior vormgever kan je maar beter verdomd goed zijn, wil je een plekje veroveren en dat begeerde ‘contract van onbepaalde duur’ binnen rijven. En daar kan een degelijke beroepsopleiding zeker bij helpen. Het is ook mij duidelijk geworden dat de ’technische kant’ van ons vak soms pijnlijk onderbelicht blijft tijdens de schoolopleiding. En dan heb ik het echt over de basics: afloop, steunkleuren, resolutie, papierkennis, druk- en veredelingstechnieken… die dingen. Als je techniek goed zit, kan je vlotter en sneller creëren, ontwerpen, lay-outen… En snelheid in zowel creatie als uitvoering is vandaag de dag echt wel ‘key’.

Levenslang leren

Maar een goed begrip van de basisbeginselen is al lang niet meer voldoende om mee te kunnen. Workflow, automatisatie, XML, JDF, ISO-standaarden, HTML & CSS, WordPress, Muse… je kan de lijst eindeloos aanvullen met min of meer noodzakelijke competenties, kennis en vaardigheden. Eigenlijk is er maar één conclusie mogelijk: in onze branche ben je nooit klaar met leren. Misschien is leergierigheid dan ook een van de belangrijkste eigenschappen om als jonge vormgever mee uit te pakken op je volgende sollicitatie.

Nog even dit…

Aan onze schaamteloos mandaat-cumulerende, druk zakkenvullende politici wil ik nog meegeven dat ik mijn adviezen geheel gratis heb verstrekt en 0,0 EUR aan vergoeding, zitpenning of enige andere penning heb opgestreken voor het bijwonen van de vergadering. Hey, ik heb zelf mijn parkeerticketje zelf betaald. Maar mij niet gelaten, hoor. Ik doe dit met veel plezier en het doet me deugd om te zien dat er bij de VDAB zoveel openheid en goede wil is om mensen aan een job te helpen. Keep up the good work.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *