Drukwerk aan de lijn

Wat als je drukwerk kon communiceren met je smartphone? Te gek voor woorden? Toch is dat exact wat PowerCoat ALIVE, het Smart Digital Paper van Arjowiggins, doet. Hoe cool is dat…

Smart Digital Papers

Vergeet die mottige QR-codes of dat geknoei met Layar. Smart Digital Papers zijn de toekomst voor het, met interactieve toeters en bellen verrijkte, gedrukte medium. Met PowerCoat ALIVE heeft Arjowiggins zo’n slimme papierkwaliteit in huis die effectief in staat is te communiceren met je smartphone.

NFC

Het paper is opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenste lagen zijn huisstijlkwaliteiten zoals het zijdezachte Conqueror CX22. Tussen deze vellen zit een vel PowerCoat papier gelamineerd met ‘pre-printed RFID circuit’ (geen idee waar dat voor staat) en ingebakken micro chip. De chip communiceert via NFC (Near Field Communications) met je smartphone.

Het papier zelf heeft natuurlijk geen batterij, maar blijkbaar volstaat de straling van je smartphone om de data die je hebt opgeladen te activeren.

Weg met die app

Anders dan bij QR-codes of Layar heb je bij deze Smart Digital Papers geen afzonderlijke reader app nodig. En dat werkt toch wel drempelverlagend. De link tussen het papier en de interactieve content maak je via een online platform. Elke doos PowerCoat ALIVE heeft immers een specifieke code. Met deze code kan je de vellen linken aan een interactieve actie. De acties die je kan koppelen gaan van de bevestiging op een uitnodiging tot promoties voor online shops… De marketingjongens worden nu al helemaal wild.

PowerCoat ALIVE

PowerCoat ALIVE is bedrukbaar op zowel conventionele offsetpersen als op digitale druksystemen (liquid toner én dry toner). De vellen hebben een formaat van 320×460 en zijn beschikbaar in verschillende lay-outs: 2-up, 4-up en 25-up. 2-up gebruik je voor A4-documenten, 4-up voor A5 en de 25-up vellen zijn bedoeld voor visitekaartjes. Hou er rekening mee dat door de gelaagde opbouw het totale gramgewicht wat hoger uitvalt (van 340 g tot 445 g). Ook zijn de ingebakken chips gevoelig aan druk. Oppassen dus als je de vellen wil gaan lamineren. Verder is het natuurlijk niet aangewezen te rillen, vouwen, snijden of boren op de plaats waar de chip zit. Dan zou de communicatie met je smartphone wel eens heel bizar kunnen verlopen.

(nog) niet op de iPhone

Over smartphones gesproken. NFL wordt door het leeuwendeel ondersteund, behalve door de iPhone. Balen! Maar, niet getreurd. Volgens de welingelichte Sander Seijsener, market manager digital printen voor Antalis, zou dat euvel vanaf september moeten verholpen zijn. Ik mag het hopen, ja. Want dit wil ik nu toch zelf ook eens proberen.

Gamma

PowerCoat ALIVE is een product van Arjowiggins en wordt in België verdeeld door Antalis. Het aanbod is momenteel nog beperkt tot Conqueror CX22 Alive Diamond White (340 en 450 g.), Curious Metallics Alive Ice Silver (340 g.), Mohawk Superfine Eggshell Alive Ultrawhite (340 g.) en het eigenlijke PowerCoat XD Alive White (170 g.) dat niet is ingekapseld in een huisstijlkwaliteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *