Artificial Intelligence for creatives

Adobe experimenteert volop met een ‘Siri-achtige’, digitale assistent voor beeldbewerking. Bijsnijden, schalen, op Facebook posten… Als het van Adobe afhangt, kan het in de (nabije) toekomst met eenvoudige stemcommando’s. Een goed idee? Wij laten onze fantasie even de vrije loop…

Artificial Intelligence

De aankondiging van de artificieel intelligente Adobe Sensei tijdens de afgelopen Adobe MAX was ongetwijfeld een vroege voorbode van meer en beter. Jawel,  AI of, voor wie de film niet gezien heeft, Artificial Intelligence staat klaar om zijn intrede te maken in het domein van vormgeving en design.

De bewerkingen in het onderstaande promofilmpje zijn weliswaar eenvoudig (roteren, spiegelen, bijsnijden…), maar het is duidelijk dat Adobe hard aan het werk is om zijn applicaties ‘aanspreekbaar’ te maken. De mannen van het wijlen Lernout & Hauspie lachen nu waarschijnlijk gifgroen 🙂

Zitten we daar nu echt op te wachten?

Dat is de vraag van 10 miljoen, natuurlijk. Wie zijn shortcuts in de vingers heeft, weet dat dat een bijzonder snelle en efficiënte manier is om dingen voor mekaar te krijgen. Zeker eenvoudige bewerkingen kan je vingervlug uitvoeren. Meer complexe zaken dan? Zoals: “Hey Photoshop, stel mijn model even vrij” of “Hey Photoshop, kan je even die ene pukkel wegwerken. Neenee, die andere… En nee dat is haar neus. Daar moet je afblijven… “ Dat worden nogal discussies, denk ik zo.

Apocalyptische studio-oorlog

Helemaal hilarisch wordt het als je met meerdere in één studio zit. Ik schets even de situatie…

Na een eerdere aanvaring met Art Director Willy (aka. den Brulaap), broedt ‘Stef-de-vormgever’ op zoete wraak. Al snel doemt er een duivels idee op en ‘Stef-de-vormgever’ sluipt als een volleerde commando richting Mac van ‘Willy-de-Brulaap’. Eenmaal in positie, klinkt luid het eenvoudige maar o zo dodelijke stemcommando: ‘Verwijder Layer Mask’. De met veel zorg en eindeloos geduld opgebouwde selectie in het PS-document van ‘Willy-de-Brulaap’ verdwijnt resoluut en ‘sans pardon’ in de prullenmand. ‘Mission accomplished’, denkt ‘Stef-de-Vromgever’ en hij trekt zich terug achter de linies zijn eigen 27″ iMac. Maar ‘Willy-de-Brulaap’ is ziedend en in een vlaag van blinde koleire springt hij bovenop zijn bureau en brult ‘delete, delete, delete…’ Over de hele studio verdwijnen ganser art boards in het niets en worden tot in de puntjes uitgewerkte ontwerpen genadeloos afgemaakt. Een blanco canvas, een stille herinnering aan wat daarnet nog was, is het enige wat rest… ‘This means war!’, klinkt het in koor en een apocalyptische studio-oorlog is nu onvermijdelijk. Binnen de kortste keren vliegen muizen en toetsenborden door de lucht (oppassen voor die Wacom tablets, die komen verdomd hard aan) en monden verbale stemcommando’s uit in bruut fysiek geweld. AI voor creatieven? Toch maar mee oppassen, denk ik zo.

Alle gekheid op een stokje

OK… misschien moet ik mijn ontsporende fantasie wat beteugelen. Er zijn wel degelijke zinnige toepassingen te bedenken voor een digitale assistent in creatieve applicaties. Hoe vaak zijn we niet gedwongen om een eindeloze reeks dialoogvensters te doorlopen? Bijvoorbeeld om een bestand te exporteren volgens bepaalde settings. Toegegeven, dat kan inderdaad makkelijker met een een commando zoals ‘Hey Photoshop, bewaar mijn visual als JPG in de best mogelijke kwaliteit’. En, als het even kan, wil ik daar graag in één adem aan toevoegen: ‘… en verstuur via WeTransfer naar de Jacques, want die zit er op te wachten en is ondertussen al behoorlijk pissed’. Zou Adobe’s digitale assistent daar mee overweg kunnen, denk je? Ik ben benieuwd.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *