how to read a book

It’s this time of the year again… Ikea presenteert de nieuwe catalogus en doet er, voor de digital natives onder ons, een alleraardigst instructiefilmpje bij over hoe dat nu weer moet… een boek lezen.

Ikea catalogus

Yep, de zomer zit erop. Het is het back to business en hoe kan dat beter dan met het heugelijke nieuwtje dat de Zweedse meubelfabrikant de wereld voor het zoveelste jaar op rij trakteert met een pareltje van grafisch vernuft. Met een oplage die schommelt rond de 200 miljoen exemplaren en een volume van om en bij de 300 pagina’s is de Ikea catalogus met stip het grootste drukwerkorder wereldwijd. Het gros van die oplage wordt trouwens nog steeds in het Zweedse Älmhult gerealiseerd, de plaats waar ooit de eerste Ikea-winkel het licht zag. Nog een leuk weetje: de catalogus slorpt maar liefst 70% van het marketingbudget op en verschijnt in meer dan 60 versies voor meer dan 40 verschillende landen.

Volop 3D en AR

Aanvankelijk werden alle interieurs ook echt gebouwd en ingericht. De fotostudio (8.000 m2!!!) telde op zijn piekmoment zo’n 285 fotografen, schrijnwerkers, interior designers en ander personeel. Vanaf 2005 begon het bedrijf te experimenteren met computer gegenereerde beelden. In de cataloog van 2006 hadden de makers een computer gegenereerd beeld van een houten stoel opgenomen en blijkbaar had niemand daar ook maar iets van gemerkt. Dat was voor Ikea het startsein om volop te kiezen voor 3D. Tegen 2013 waren al 12% van alle productbeelden (catalogus, brochures én websites) met de computer aangemaakt. Tegen 2014 was dat al 75%. In 2013 introduceerde Ikea Augmented Reality en in 2014 volgde een heuse augmented reality app waarmee gebruikers een meubelstuk in hun interieur konden visualiseren om een realistisch beeld te krijgen van afmetingen en dimensies.

How to read a book

Ikea schuwt innovatie niet maar weet tegelijkertijd als geen ander de kracht van het gedrukte medium te onderstrepen. Voor de editie van 2015 pakte de meubelgigant al uit met een fijnbesnaarde parodie op de gelikte Apple-commercials met de introductie van de bookbook.

En ook dit jaar heeft Ikea een grappig instructiefilmpje klaargestoomd waarin op een educatief verantwoorde ‘for dummies’-manier uit de doeken wordt gedaan hoe je nu weer een boek leest. Geweldig, toch.

Nog niets ontvangen? Bestel jouw exemplaar van deze meubelbijbel hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *