Procreate 5 en Adobe Fresco

Het zijn hoogdagen voor de digitale kladderaars onder ons. Savage Interactive kondigt versie 5 aan van het populaire Procreate en Adobe heeft zijn gloednieuwe Fresco versneld klaargestoomd voor ongetwijfeld een verhitte strijd naar de voorkeur van de creatieve nomade.

Procreate 5

Procreate krijgt met versie 5 een niet onaardige opsmuk. De nieuwe versie van de populaire tekenapp huist een nagelnieuwe, supersnelle graphics engine onder de motorkap. Naast snellere graphics biedt Procreate 5 heel wat nieuwigheden op het vlak van brushes. In de nieuwe Brush Studio kan je brushes combineren tot Dual Brushes en daarbij kan je zo’n slordige 150 verschillende settings maken. Voor het eerst zal je ook in staat zijn om je favoriete brushes uit Photoshop te importeren en in combinatie met de Apple Pencil kan je instellingen maken voor zowel drukgevoeligheid als tekenhoek wat al gauw goed is voor honderden variaties. Het mag duidelijk zijn dat Procreate met deze doorgedreven penseelinstellingen zijn status als app voor de professional nog eens extra wil onderstrepen.

De nieuwe Brush Studio © Savage Interactive

Nieuwe Color Picker, Clone Tool en Animation Assist

Verder zal je in Procreate 5 een nieuwe floating Color Picker opmerken, is het mogelijk om CMYK en RGB ICC profielen te importeren en doet de nieuwe Clone Tool voor het eenvoudig dupliceren van texturen, zijn intrede. Ook op vlak van Animatie steekt Procreate 5 een tandje bij. De nieuwe Animation Assist biedt onion skinning en instant playback.

Procreate 5 is op dit moment nog in ontwikkeling en zal later dit jaar beschikbaar zijn. De huidige versie kan je aankopen via de App Store voor de luttele prijs van € 10.99.

Adobe Fresco

In de andere hoek, dames en heren, hebben we de langverwachte nieuwkomer, Adobe Fresco. Adobe Fresco is een evenzeer een digitale tekenapp en de versie voor iPad is nu al beschikbaar als ‘preorder’ in de App Store. De officiële release is gepland voor 24 september.

Artificieel intelligente verf

Adobe Fresco werd aangekondigd in november 2018 en is de uiteindelijke ontbolstering van Project Gemini. Met Fresco wil Adobe het gevoel van het tekenen en schilderen met traditionele gereedschappen zo nauwkeurig mogelijk evenaren. Het is Adobe’s artificieel intelligente Sensei die er voor moet zorgen dat de digitale verf op de iPad zich op dezelfde manier gedraagt als ’the real thing’ op canvas.

Verder zal Adobe Fresco een weelderige bibliotheek aan penselen bevatten en je talrijke opties bieden om het gedrag en aanvoelen van traditionele tekengereedschappen te imiteren. Adobe Fresco biedt je tevens de mogelijkheid om vector en raster brushes te combineren op hetzelfde canvas. En dankzij de vernuftige integratie van de Creative Cloud zal je je creaties feilloos kunnen finetunen in Photoshop.

Vectornator X

Onlangs ontvingen we op de redactie van JumpLine een alleraardigst mailtje van Anna. Of we niet wat willen schrijven over Vectornator X, de nieuwste versie van een gratis app voor het creëren van vector-based graphics op iPad en iPhone? Wel natuurlijk, beste Anna. Hoewel Vectornator geen match is voor bovengenoemde grootheden of het hier verder geheel ten onrechte genegeerde Affinity Designer, heeft deze gratis app toch wel wat te bieden. De nieuwe Vectornator X biedt Auto Trace waarmee je met één muisklik een beelden omtovert in vectoriële meesterwerkjes. Daarnaast vind je in Vectornator X meerdere Art Boards en kan je via iCloud Sync je werk je werk naadloos verder zetten op de Mac. Tot slot pakt Vectornator X uit met een nagelnieuwe card-based interface om het een en ander wat intuïtiever te laten verlopen. Check it out.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *