Kick ass Mac Pro

GROOT nieuws… Apple werkt aan een nieuwe Mac Pro. Hallelujah! Het zou zo stilaan tijd worden, medunkt. De huidige Mac Pro dateert immers al van 2013.

Kick ass Mac Pro

Uit goede bron vernemen we dat Apple een select groepje journalisten heeft uitgenodigd om het over de toekomst van de Mac Pro te hebben. Zelf kregen we geen uitnodiging. Wellicht een administratieve dwaling 🙂

Blijkt dat Apple zijn hondstrouwe creatieve en professionele gebruikers eindelijk terug de aandacht wil geven die ze verdienen door met een kick ass Mac Pro op de proppen te komen. ’t Is te zeggen: ze werken eraan. En het zal niet meer voor 2017 zijn. Zoveel is zeker.

Stekelvarken

Toen Apple in 2013 de vernieuwde Mac Pro voorstelde, waren de reacties gemengd. Ja, het nieuwe design is ‘subzero cool’ en het moet ongetwijfeld een hele heksentoer geweest zijn om alle componenten te reduceren tot een geheel met het formaat van een stevige thermos. Maar al gauw klonk er gemor. De GPU (graphics processing units) zitten immers vastgesoldeerd binnenin de computer en kan je niet upgraden. Met de almaar toenemende vraag naar krachtigere GPU’s voor 3D, videobewerking, gaming, VR, machine learning… bleven professionals wat op hun honger zitten en besloot menigeen zelfs over te stappen naar alternatieven zoals de Microsoft Surface Studio. Bovendien is de huidige Mac Pro voor het aansluiten van randapparatuur, externe harde schijven of RAID-systemen uitsluitend aangewezen op de USB- en Thunderbolt poorten. Iets wat de Mac Pro al gauw de bijnaam ‘stekelvarken’ opleverde omwille van de wildernis aan draden die in de rug van de machine steken en waarmee meteen het strakke, minimalistische design vakkundig naar de knoppen werd geholpen.

Nieuwe specs

Over de specificaties van nieuwe Mac Pro is natuurlijk nog niets geweten. Maar je kan er gerust van uitgaan dat het design grondig zal verschillen van het huidige ontwerp en uitbreidbaarheid opnieuw een belangrijk kenmerk van de Mac Pro zal zijn. Om zijn professionele klanten nog even zoet te houden, komt Apple wel met nieuwe specs voor de huidige range Mac Pro’s. Het instapmodel krijgt een 6-core Intel Xeon E5 processor (ipv. een 4-core), dual AMD FirePro D500 GPU’s en 16 GB RAM. Het topmodel krijgt een 8-core processor (ipv. een 6-core), dual AMD FirePro D700 GPU’s en eveneens 16 GB RAM (uitbreidbaar tot 32 GB of 64 GB). De standaard PCIe-flashopslag blijft beperkt tot een magere 256 GB. Ook volgen er, later dit jaar, upgrades voor de populaire iMac desktop computers en bevestigt Apple dat het zal blijven investeren in professionele tools als Final Cut Pro X en Logic Pro X.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *