Afgelopen week vond in Kortrijk opnieuw Sign2Com plaats, een vakbeurs voor visuele communicatie en signage. Maya Staels van Reel Agency goot haar persoonlijke beurservaringen in een sprekende blog post voor JumpLine.
Het was de laatste jaren niet makkelijk voor beurzen. Verhoogde druk op sales en targets bij grote leveranciers en sponsors dwong organisaties om hun aanpak en bezoekersfocus aan te passen aan de grillen van de markt. Het is een beetje zoeken geweest voor iedereen. En toch blijven organisatoren erin geloven. Gelukkig maar. En terecht.
Elk jaar gaan we om te kijken, dit jaar kwamen we om te kopen. Printermezzo, Geraardsbergen
Optimisme
Want een van de trends die Fespa tijdens de presentatie naar voren schoof, was optimisme. 83% van de respondenten in hun laatste Print Census enquête gaf aan dat ze de toekomst opnieuw optimistisch tegemoet zien. Ik polste daarom even bij een vriendin. Enkele jaren terug nam ze de zeer onzekere beslissing om een kleine screenprinting zaak over te nemen. Ik zag haar proberen, vallen, opstaan, maar bovenal groeien. Toen ze op Facebook aangaf dat ze ook naar Kortrijk kwam, vroeg ik haar waarom. Ze laat haar zaak zelden een dag onbeheerd achter (klantenservice, weet u wel). “We gaan elk jaar naar Sign2Com om bij te blijven. Vroeger wilden we alles zien, nu gingen we doelgericht te werk. Een investering van tijd en geld, maar we kwamen om te kijken en te kopen. De tijd is er eindelijk rijp voor.”
Haar citaat illustreert nog maar eens hoezeer de duurzaamheid die we nastreven voor onze technologie, producten en applicaties, ook geldt voor de sales funnel die onze klanten en prospects doorlopen. Investeringen gaan niet over één nacht ijs, laat staan een eenmalig beursbezoek. Maar de aanhoudende standhouder wint, zo blijkt.
Duurzaamheid
72% van de Fespa respondenten investeerden in groene initiatieven in hun bedrijf zonder de prijs te verhogen of negatieve impact op sales te ervaren. Ondanks de klimaatontkenning vanuit het overzeese oranje kamp, zag je in Kortrijk veel oplossingen die mogelijkheden bieden om zowel commercieel groen als goed bezig te zijn. Zo was er Sky-o, met material repurposing dat volledig gebrand kan worden. Rijstzakken, grootformaat banners – ze geven alles een tweede leven en laten dat vakkundig doen door mensen in Cambodja een eerlijk loon naar werken te geven. Duurzaamheid op meerdere levels dus. En nog mooi ook.
Want groen denken is vooral langetermijndenken. Zo viel de stand van Dizrega meteen op. Mos op LED – een organisch synthetische combinatie met een magnetische aantrekkingskracht. Mos even dof, wat water erop spuiten en het leeft weer op. Zoals je ook bedrijven levend houdt quoi, de symboliek werkt op meerdere niveaus. Of waarom geen prachtige, kwaliteitsvol logo in inox – gaat jaren mee en geeft elk logo een air van betrouwbaarheid en soliditeit.
En hoewel ik de live streetartmuur aan de ingang van Sign2Com mooi zag groeien, had de fake neon van Dizrega beter gepast om de tactiliteit van Sign2Com weer te geven. Overal zag ik mensen voelen aan borduurdraden, krabben aan inkt, ruiken aan textiel. De streetartmuur mag je niet aanraken (of je deed het gewoon niet). Maar de fake neon wel, het is zelfs afgewerkt met de hand om een soft touch te genereren. En inderdaad, het eerste wat ik deed, was de neon aanraken. Ik zag de associatieve Sign2Com wordcloud in de strakke designer branding van de beurs al helemaal voor me.
Interactie
Ik sprak al over kopen en kijken, maar ik heb bovenal veel geklapt. Mijn excuses aan de bovenburen voor het Vlaamse sluipwoord in dit stukje, maar ik vind geen beter woord (wat voor een copywriter ben ik eigenlijk?). Klappen kan zowel informeel keuvelen betekenen, als heel serieus over zaken praten. Ik deed beiden. Dat maakte Sign2Com voor mij het grootste succes. Enkele voorbeelden:
Een student filmde een demo op de nieuwe Kornit Storm HD en was laaiend enthousiast over hoe de printer zo’n kwaliteit op een korte tijd kon afleveren. De demoman nam zijn tijd om een en ander toe te lichten. Als student kan je zo’n printer nooit betalen. Maar later misschien wel. Toen iemand me later op de show zei “dat je aan die studenten niets hebt”, had ik mijn argument klaar.
Sign2Com mocht een internationaal publiek verwelkomen, zowel qua standhouders als bezoekers. Belgen, Nederlanders, Fransen en enkele Chinezen. Boeiend, want het buitenland kijkt blijkbaar naar de Benelux markt als een stichtend voorbeeld voor de grafische sector. Toen ik vroeg waarom ze van zo ver naar een relatief kleine beurs kwamen, roemden ze de originele en efficiënte aanpak van onze creatievelingen. Terecht, de wasmachinestand van i-Shopteam Belgium was leuk bedacht, mooi uitgevoerd en vlot toegankelijk. En hoe moeilijk was het kiezen uit de totebags van 3Motion, gemaakt uit bannersubstraat. Origineel, grappig en waterbestendig. Men vroeg mij meer dan eens waar men die kon vinden. Creatief design, het blijft een conversatiestarter.
Medeblogster Jill Geens schreef eerder al over de man/vrouwquota. Sindsdien houd ik ook mijn ogen open en probeer ik een steentje, of een GirlsWhoPrint badge, bij te dragen. (Join die LinkedIn Group) Want vrouwen waren er. En best veel. We praten een aardig technisch mondje mee, maar kijken ook naar het grotere geheel. Ik praatte met gedreven moeders die hun zaak als hun kindje behandelen, soms streng, soms deemoedig. Zo vertelde een zaakvoerster me een ontroerend verhaal over hoe een ouderpaar geïnteresseerd was in het product en hoe hun recent overleden zoon hen attent had gemaakt op de technologie. En dat ze daarom naar Kortrijk waren afgezakt. De vrouw was ontroerd en bood meteen aan om het laatste kunstwerk van de zoon/kunstenaar te drukken – gratis. Als herinnering.
Daarom ga ik graag naar Sign2Com – het gaat om meer dan alleen zaken. Het gaat om emotie, of die nu door creativiteit, tactiliteit of menselijkheid getriggerd wordt. Als je met meer dan enkel leads naar huis gaat, zit het goed.
Leuk verslag Maya!