Kodak blaast Ektachrome nieuw leven in

Geloof het of niet, maar het fotorolletje is terug van weggeweest. Kodak kondigde tijdens de afgelopen CES in Las Vegas aan dat het de iconische Kodak Ektachrome film terug op de markt brengt. En als we de geruchten mogen geloven, zal het daar niet bij blijven.

Van de jaarlijkse CES-beurs in Las Vegas bereiken ons meestal berichten over filterdunne OLED TV’s of de nieuwste Immersive VR-headsets. Heel mooi allemaal, maar het was een bericht van Kodak dat bron was van heel wat internet buzz. Kodak heeft immers aangekondigd een revival van de Kodak Ektachrome 35mm-film op de markt te brengen.

Kodak Professional Ektachrome

De verkoop van originele Kodak Professional Ektachrome film, geïntroduceerd in 1946, werd stopgezet in 2012 na jaren van teruglopende verkoop en een almaar krimpende verbruikersgroep. De wild om zich heen slaande digitalisering zal er wel voor iets tussen gezeten hebben, denk ik zo. Maar goed, het kan verkeren. Vandaag krijgt het legendarische fotohuis steeds vaker de vraag van professionele fotografen en jonge enthousiastelingen om opnieuw film op de markt te brengen.

Iconische status

Nu ‘digitale fotografie’ een pleonasme is en zowat iedere toerist loopt te zwaaien met een digitale spiegelreflexcamera, is het niet te verwonderen dat creatieve geesten op zoek gaan naar alternatieve technieken om het verschil te maken. De artistieke controle eigen aan het manuele proces van analoge fotografie en de creatieve bevrediging van een fysiek eindresultaat, zijn voor een groeiend aantal weirdo’s reden genoeg om terug met film te shooten.

En de Kodak Ektachrome film is dankzij zijn iconische status een zeer geliefd en gewild medium. De film, gekend omwille van zijn extreem fijne korrel, heldere kleuren en mooie contrasten, dankt die status voor een groot deel aan de fotografen van National Geographic Magazine, die er jarenlang intensief gebruik van maakten.

De plannen voor een eventuele revival van de Kodachrome film zijn nog niet finaal, maar de intentie is er.

Kodachrome

En de bal is blijkbaar aan het rollen. Tijdens een editie van The Kodakery podcast liet Steve Overman, Eastman Kodak’s President of Consumer Film division en Chief Marketing Office, zich blijkbaar ontvallen dat naast de Ektachrome ook de Kodachrome film kandidaat is voor een revival. Kodachrome was een immens populair type film. Paul Simon zong er zelfs over.

Omdat het productieproces van Kodachrome film complexer is dan dat van zijn Ektachrome-opvolger, koos Kodak voor deze laatste om als eerste terug op de markt te brengen.

De nieuwe Ektachrome zal beschikbaar zijn in 35 mm en zou in het vierde kwartaal van 2017 in de winkels te vinden zijn. Je hebt dus nog even tijd om de zolderkamer (opnieuw) in te richten als donkere kamer.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *