Koude folie, warm resultaat

Drukwerk veredelen, tilt je ontwerp naar een hoger niveau. Maar welke technieken, lakken of folies gebruik je het best? In onze reeks ‘laat-uw-drukwerk-knallen’ nemen we de koudfolie onder de loupe.

Bij foliedruk denken we meteen aan glamoureuze goud- en zilvereffecten die je wellicht kent van de chique drankverpakkingen. Dergelijke toepassingen worden gerealiseerd met warmfolie. Warmfolie vereist een ‘cliché’ of stempel waarmee de folie op het drukwerk wordt aangebracht. Gevolg? Warmfolie is niet meteen goedkoop en als ontwerper kan je niet zomaar met folie-effecten strooien zonder je klanten mateloos op kosten te jagen.

Koudfolie kan een oplossing bieden. Koudfolie wordt inline toegepast, wat wil zeggen dat de folie meteen op drukpers, samen met de andere kleuren, wordt aangebracht. Er zijn dus geen stempels nodig en je kan zoveel folie gebruiken als esthetisch verantwoord is. Zo werkt het: op een eerste druktoren wordt een lijmlaag aangebracht. Een tweede druktoren brengt de folie aan op het drukbeeld en tot slot volgen de 4 proceskleuren en/of PMS-kleuren. De druk komt dus bovenop de folie en dat heeft zo zijn gevolgen. Je zorgvuldig samengestelde swatches komen er in druk ineens anders, vooral donkerder, uit te zien. Alsof een snoodaard er stiekem 20% zwart heeft aan toegevoegd.

De brochure van Grafische Group Matthys biedt een handige kleurenkaart waarmee je het effect van de folie op je CMYK-tinten kan inschatten.
De brochure van Grafische Group Matthys biedt een handige kleurenkaart waarmee je het effect van de folie op je CMYK-tinten kan inschatten.

De echte kunst in het gebruik van koudfolie ligt in de subtiele mix van folie en niet-folie vlakken. Het volstaat om enkele details in je grafiek te voorzien van folie om dat onverwachte ‘wauw-kijk-eens-hoe-dat-blinkt’-effect te bekomen. Een goede tip is ook om een centraal model of productbeeld uit te sparen en juist de achtergrond te voorzien van folie. Op die manier krijg je een 3D-achtig effect waarbij je model/product als het ware uit te pagina springt. Verder werkt koudfolie heel goed met metaalachtige achtergrondstructuren (à la brushed allu) en kan je het combineren met een glanzende of soft touch plastificatie. Vooral in combinatie met soft touch geeft dit een stijlvol, metallic effect. Je kan koudfolie ook heel mooi gebruiken in je typografie. Niet voor de lopende tekst natuurlijk, maar een sierlijk titelfont met koudfolie geeft echt een exclusieve look-and-feel.

De brochure van Grafische Groep Matthys maakt met enkele mooie voorbeelden het verschil duidelijk tussen afwerking met een glanzende of een matte plastificatie.
De brochure van Grafische Groep Matthys maakt met enkele mooie voorbeelden het verschil duidelijk tussen afwerking met een glanzende of een matte plastificatie.

Wat doe je beter niet? Koudfolie kan je toepassen in percentages, maar echt zinvol is dat niet. Je verliest het glanseffect en zeker in de lichtere percentages treedt er een soort van korrelvorming op. In principe kan je dus ook een verloop steken in de koudfolie zelf, al is dat geen aanrader. Je krijgt immers geen zacht verloop, maar een eerder ruwe, korrelige overgang. Te mijden, dus. Hou er verder rekening mee dat je kleuren donkerder worden in de partijen waar je folie aanbrengt. Heb je een grote oplage? Test dan eerst. Een Epson-proef biedt geen soelaas. Enkel een persproef geeft je een sluitend beeld van het resultaat. Dat klinkt duur, maar dat hoeft het niet te zijn. Drukkerijen kunnen dit vaak combineren met andere vragen waardoor dit toch betaalbaar is. Hou er wel rekening mee dat je misschien wel een weekje op je proef moet wachten.

Enkel een persproef geeft uitsluitsel over effect en kleur.
Enkel een persproef geeft uitsluitsel over effect en kleur.

In België is Grafische Groep Matthys een trendsetter op het vlak van koudfolie. De drukkerij brengt ook regelmatig een mooie voorbeeldbrochure uit waarin verschillende technieken en combinaties zijn opgenomen. Een lief mailtje naar annemie@groepmatthys.com volstaat om een exemplaar aan te vragen.

JumpLine: www.groepmatthys.com

 

2 gedachten over “Koude folie, warm resultaat”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *