MS Paint, godbetert

Mijn dochter heeft begin dit schooljaar haar eerste stappen in het KSO (kunstsecundair onderwijs) gezet. Apetrots ben ik. Dat kan ik wel vertellen. Al is het toch niet allemaal ‘kunst’ dat blinkt…

Digi-art

Blijkt dat dochterlief naast het obligatoire waarnemingstekenen en de onvermijdelijke kunstgeschiedenis ook zoiets als ‘digi-art’ op het lessenrooster heeft staan. “Da’s werken met de computer, papa”, wordt mij verduidelijkt. Ik had al zo’n vermoeden, ja. “En wat doen jullie zoal op die computer”, is mijn voor de hand liggende, volgende vraag. Het antwoord, beste lezers, was niets minder dan een regelrechte shock voor mijn creatief waardepatroon. “Wij werken met… MS Paint”.

MS Paint, godbeterd!

Geen idee waar dat gedrocht van een programma goed voor is, maar het heeft in de verste verte niets te maken met artistieke creatie. Meer nog, in mijn ganse carrière ben ik nog nooit een creatief tegen gekomen die beweerde met MS Paint te werken. Alleszins niet iemand die daar openlijk voor durfde uit te komen. Zelfs Microsoft heeft het klunzige MS Paint uit Windows 10 geknikkerd en verbannen naar een uithoek op de Microsoft Store. Mijn favoriete photoshopper Aaron Nace van PHLearn heeft trouwens een schitterende video over de zin en vooral onzin van MS Paint. Moet je gezien hebben…

Waarom?

Als de tsunami van spontane verbijstering enigszins is geluwd, dringt zich de vraag op waarom 14-jarige ‘kunstkinderen’ (zo noemen ze zichzelf) gegeseld worden met urenlang gepruts in MS Paint. Is een Photoshop-licentie te duur? Zou kunnen. Is de computer niet krachtig genoeg om PS te draaien? Zou ook goed kunnen. Of… zou de leerkracht in kwestie geen verstand hebben van PS en dan maar MS Paint geven? Ik mag hopen van niet.

Rare kronkel

Misschien is het een soort van verdraaide, pedagogische kronkel. Als zou MS Paint een makkelijk opstapje zijn naar het ‘echte’ werk in Photoshop. Dat komt op hetzelfde neer als iemand met de wagen leren rijden door hem eerst wat rondjes te laten trappen in een go-cart. Complete onzin. OK, je moet wellicht niet van wal steken met het vrijstellen van een weelderige haardos of geavanceerde frequency separation voor de fijnere huidtextuur. Maar wat experimenteren met lagen, brushes en selecties, dat kunnen die mannen zeker wel aan. Bovendien zijn er alternatieven zat, die wél relevant zijn. Meest voor de hand liggend is natuurlijk Photoshop Elements, maar ook de diverse mobile apps (Affinity Photo, Pixelmator, PS Mix…) zijn een prima manier om kennis te maken met digitale beeldbewerking.

Hierbij dus een warme, doch dringende, oproep aan de hoge omes van de inrichtende macht: stop met het verprutsen van de tijd van mijn dochter en ban MS Paint uit het klaslokaal. Misschien is het een idee om hen te leren werken met relevante tools en hen skills bij te brengen waar ze écht iets mee kunnen. God weet dat ze ze nodig zullen hebben. Amen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *