Netflix’ design team heeft een eigen lettertype ontwikkeld, de Netflix Sans. Waarom zo’n een gigant ervoor kiest om een eigen font te ontwerpen? Blijkbaar scheelt het een slok op een borrel…
Friends
Netflix and chill… het is een trendy manier om te zeggen dat je de rest van de avond (of ochtend) compleet hersenloos voor je favoriete schermpje hangt, de ene aflevering na de andere verslindt en niet beschikbaar bent voor om het even welke fysieke of intellectuele inspanning. Hey… ik vel geen oordeel. Meer zelf, ik pleit schuldig. Sinds Friends op Netflix staat (ik weet het, ik weet het… ) is het hek van de dam. Ik zit ondertussen al aan seizoen 8 en – spoiler alert – Joey is verliefd of Rachel… Boy, o boy.
Netflix Sans
Nu ja, dat Netflix big is, hoeven we niet uitleggen. Maar alles wat het bedrijf doet, trekt aandacht. Zo ook het bericht dat het entertainment platform een heel eigen lettertype ontwikkeld heeft. Het design team onder leiding van Noah Nathan en Tanya Kumar heeft samen met font foundry Dalton Maag de Netflix Sans ontwikkeld. Waarom? Wel blijkbaar lopen de kosten voor font licensing op globaal niveau nogal op. Een eigen lettertype creëren is simpelweg goedkoper. De Netflix Sans zou het bedrijf al snel enkele miljoenen dollars per jaar besparen. Al is dat, op een totaal marketingbudget van naar verluid ± 2 miljard dollar, enigszins verwaarloosbaar te noemen.
Saaie Helvetica
Netflix Sans is een zuivere, goed leesbare, neutrale Grotesque. De letter legt de focus maximaal op de content en wil zo min mogelijk de aandacht afleiden en dat ongeacht het device. De Netflix Sans slaagt daar wonderwel in. In die mate zelf dat menigeen de letter afschildert als een saai afkooksel van de Helvetica.
Een leuk detail weliswaar is de gebogen curve aan de stok van de onderkast ’t’. Een subtiele verwijzing naar de curve van een cinemascherm, een vormelement dat we ook terugvinden in het Netflix logo zelf.
© Netflix en Dalton Maag
De Netflix Sans is uitgewerkt in verschillende gewichten waaronder regular, light, thin, medium, bold en black. Netflix is natuurlijk niet de enige grote speler die met een eigen lettertype kan pronken. Heel wat grote technologiebedrijven hebben een eigen font. Om er enkele te noemen: Apple (San Francisco), Samsung (SamsungOne), Google (Roboto en Product Sans), Microsoft (Segoe) en IBM (Plex).