Digital Marketing bij de lunch en het diner

Millennial 2020

Millennial2020 logo

Een samenvatting maken over Millennial 2020, ondertussen omgedoopt tot FUTR, is vrijwel onbegonnen werk. Van 13 tot 14 maart kwam hier het kruim van de innovatieve bedrijven samen op 3 verschillende podia. 200 sprekers gaven een voorproefje van wat er op ons af gaat komen in de nabije toekomst. 

Focus op marketing

Ik koos ervoor om me te focussen op het marketinggedeelte. Niet omdat ik een marketingspecialist ben, wel omdat ik het belangrijk vind om te weten wat de mogelijkheden (gaan) zijn. Je wil je klanten  van een goed, up-to-date advies kunnen voorzien. En een idee krijgen van waar je zelf als “grafisch vormgever met een grote liefde voor print” aan toe bent. Onze toekomst wordt uitdagend maar is zeker niet onbestaand.

Katharina Sutch, LEGO

Authentieke marketing vandaag

Al gelijk een boeiende topic bij het eerste panelgesprek dat ik bijwoonde. De sprekers wezen erop dat authenticiteit en marketing moeilijk te rijmen lijken. Doel van marketing is immers in hoofdzaak “verkoop”. Katharina Sutch, global shopper insights director LEGO en rechts op de foto, getuigde dat zij het daarom bij LEGO belangrijk vinden om de klant via verschillende touchpoints te bereiken: online (bedrijfswebsite, Facebook en YouTube met leuke filmpjes van de klant) én offline (in de winkel met leuke verpakkingen, toffe displays). De sprekers vonden het één voor één heel belangrijk om als bedrijf trouw te blijven aan je DNA en aan je cliënteel. “Daarin kunnen we ons onderscheiden van bedrijven als Amazon”, klonk het.

 

Lana Glazman - Estee Lauder

“Connecting across generations”

Heel benieuwd naar wat ik hier ging horen. Hoe kan je je immers verbinden met klanten die verspreid zitten over verschillende generaties? Lana Glazman, vice president corporate innovation EU van Estee Lauder en rechts op de foto, ondervond dat het geen eenvoudige taak was en dat de fysieke winkel nog altijd een belangrijke rol speelde. Met daarbij speciale aandacht voor verpakkingen. Die moeten de consument naar hun product trekken. Hun communicatie verliep voor een groot deel online, hun verkoop voor het grootste deel offline.

 

Sebastian Mills - Gymshark

“Reengineering Retail”

Ook Sebastian Mills, IT-directeur van Gymshark – online verkoop van active wear, stelde vast dat winkels een positieve invloed hebben op de verkoop. Het valt niet te ontkennen dat de retail in zijn huidige vorm flinke pandoeringen krijgt. Maar het valt wel op dat er nood aan blijft. Pop-up shops van Gymshark kennen een groot succes getuigde Sebastian. De retail zal zichzelf moeten heruitvinden en de nieuwste technologieën actief inschakelen in het vormgeven van de customer experience.
Als zelfs Amazon op zoek blijkt naar fysieke plaatsen om met zijn klant contact te zoeken dan zijn “winkels” volgens mij nog niet helemaal ten dode opgeschreven.

 

Max Amordeluso - Amazon

Amazon’s Alexa

Dit was voor mij wellicht de meest interessante en verontrustende presentatie. Max Amordeluso, EU Lead Evangelist van Amazon’s Alexa kwam de verschillende toepassingen van deze “voice over interface” voorstellen. En die gaan ver … Alexa doet ’s morgens het licht aan, laat je bad lopen en zet koffie nadat jij haar “Goedemorgen” wenst. Een simpele programmatie van machines uitgerust met stemcontrole volstaat.
Ook in een consumentenomgeving wordt ze al ingeschakeld. Bij Tide, een wasmiddelproducent, geeft ze tips om vlekken te verwijderen en de film “Dunkirk” schakelde haar in voor de promotie. Volgens Max is er een belangrijke toekomst voor Alexa weggelegd omdat het gebruiken van de stem iets heel natuurlijks is bij communicatie.
In België hadden we ooit ook twee pioniers die hierin heel sterk geloofden. Gaan ze toch nog gelijk krijgen?

Conclusie

Na 15 presentaties en panelgesprekken te hebben bijgewoond (en digital knocked out te zijn) lijkt authenticiteit en verbondenheid een steeds terugkerende nood. Net zoals op de DMB Day, het Belgische marketing event van een weekje ervoor trouwens. Dat stemt me enigszins gerust. Drukwerk is namelijk minder manipuleerbaar dan digitale communicatie en bespeelt meer zintuigen. En dat is hetgene waar mensen na al die Facebook-schandaaltjes toch meer en meer nood aan hebben: echtheid, oprechtheid, …

De sfeer eens opsnuiven? Dat kan! Bekijk hier de montage van 2 dagen futuristische madness.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *