Nik Collection by DxO 1.1

De gekende en alom beminde Nik Collection is sinds midden vorig jaar terug te vinden bij DxO. En dat blijkt een goede zaak…

De Nik Collection

De Nik Collection, een omvattende set plug-ins voor beeldbewerking, werd initieel ontwikkeld door een Duits softwarehuis met de allesverklarende naam… Nik. De plug-ins van Nik maakten in snel tempo indruk op een almaar groeiende gebruikersgroep van amateur maar ook professionele fotografen. De krachtige tools, gecombineerd met een intuïtieve interface en de veelbesproken U-point technology voor het maken van lokale aanpassingen, maakten dat de Nik Collection al gauw deel uitmaakte van de standaard tool set.

Opgevreten door Google

Zoals wel vaker het geval is met succesvolle softwarebrouwers, werd ook Nik overgenomen door een ware moloch in de branche, in casu Google. Google was voornamelijk geïnteresseerd in Snapseed, een mobile app voor beeldbewerking en een ander pareltje uit de schatkist van Nik. Google besloot in zijn onmetelijke wijsheid om zowel Snapseed als de Nik Collection gratis ter beschikking te stellen. Een niet onaardig cadeautje, vooral omdat Nik zijn Collection voor een stevige $ 400 aan de man bracht.

Roemloze ondergang

Google bleek echter niet erg geïnteresseerd in de verdere ontwikkeling van de Nik Collection, die toch vooral gezien werd als een tool voor mensen met een reflexcamera eerder dan voor gewone stervelingen met een smart phone. Het gevolg laat zich raden. Met elke update van Adobe’s Creative Cloud doken er nieuwe compatibiliteitsproblemen en bugs op en voor de Nik Collection dreigde een roemloze ondergang in de vergeetput van verouderde plug-ins.

Nik Collection by Dxo

Gelukkig zag Google net op tijd in dat de Nik Collection te goed was on te laten verkommeren en verpatste het de software aan het Franse DxO. DxO is met zijn performante PhotoLab natuurlijk geen onbekende als het gaat om beeldbewerking en vermoedelijk hebben die mannen het koopje van hun leven gedaan. Bij DxO hebben ze er dan ook geen gras over laten groeien. In no time werd de Nik Collection in ere hersteld en compatibel gemaakt met de recentste versies van Photoshop, Lightroom en Photoshop Elements en de huidige 64-bit Windows en Mac platformen.

Silver Efex Pro uit de Nik Collection is een krachtige en veelzijdige tool om beelden om te zetten naar grijswaarden.
Met Viveza kan je op een intuïtieve manier selectieve kleurcorrecties uitvoeren.

En er is nog goed nieuws…

DxO verkoopt de Nik Collection aan een zeer schappelijke € 69. Voor die eenmalige licentiekost krijg je de volledige set van 7 plug-ins (Nik Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, Analog Pro, Nik HDR Efex Pro, Sharpener Pro en Dfine) en kan je de software activeren op maar liefst 3 computers. Bovendien zijn alle ‘minor releases’ gratis en mag je rekenen op een goedkoper tarief voor de ‘major upgrades’. Toch nog een twijfeltje? Dan kan je eerst effe proberen met de gratis trial versie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *