Apps voor OSX en iOS

BLOKBOEK – Het is al langer bekend dat Apple het voor ontwikkelaars makkelijk wil maken om in één ontwikkelcyclus apps te ontwikkelen die op zowel Mac OS X als iOS kunnen functioneren.

Eerste prototypes

Toch gaat Apple niet zover dat er ook één besturingssysteem komt voor beide omgevingen, alhoewel steeds vaker een stukje functionaliteit van iOS in Mac OS X te vinden is. Tijdens de bekende Apple ontwikkelaarsconferentie later dit jaar, zouden de eerste prototypes worden getoond van een gemeenschappelijke ontwikkelomgeving. In 2020 zouden apps voor iPhone, iPad en Mac in één keer kunnen worden ontwikkeld. Uiteraard komen daar nog wel wat uitdagingen bij kijken, met name op het gebied van schermformaten en schermposities.

Uiteindelijk wil Apple met één AppStore alle omgevingen gaan bedienen door apps dus maar één keer te hoeven indienen. Dat zou in 2021 het geval moeten zijn. Apple heeft zelf wel al wat apps vanuit de iOS omgeving ‘overgebracht’ naar Mac OS X, waaronder Apple Woning, Aandelen en Dictafoon.

Adobe heeft met een aantal apps, voor met name de grotere iPad Pro, zich nog niet uitgelaten over de stap van Apple

Eigen processoren

Een ander al langer bestaand plan is het vervangen van de Intel chips in de Mac. Door gebruik te gaan maken van de eigen ontwikkelde chips die ook in de iOS apparaten worden gebruikt, zal de softwarematige migratie van apps voor alle platformen eenvoudiger worden. Daarnaast zegt Apple dat de eigen chips aanzienlijk sneller zijn dan de huidige Intel i7 generatie. De A12 Bionic-chip in de iPhone XS zou de snelheidstests al hebben doorstaan. Apple maakte al twee keer eerder een overstap op processorgebied, de laatste keer in 2006 toen het overstapte van IBM PowerPC-chips naar Intel.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van blokboek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *