No more Songwriter Fonts

Lettertypes creëren op basis van het handschrift van legendarische muzikanten zoals David Bowie, Kurt Cobain, John Lennon en Leonard Cohen… een goed idee? Blijkbaar toch niet.

Lumineus idee

De Franse ontwerpers Nicolas Damiens en Julien Sens hadden het lumineuze idee om het handschrift van muzikale grootheden als David Bowie, John Lennon, Kurt Cobain, Leonard Cohen en Serge Gainsbourg in een gratis lettertype te gieten. De ontwerpers zijn ruim een maand aan de slag geweest om de vijf lettertypes te ontwikkelen op basis van originele, handgeschreven brieven en notities waaronder, naar het schijnt, ook de zelfmoordbrief van Kurt Cobain…

Songwriter Fonts

Onder de noemer Songwriter Fonts verzamelden de ontwerpers letters, cijfers en symbolen in fonts met de ietwat naïeve maar verder nobele bedoeling om ambitieuze songwriters de kans te geven om hun proza neer te pennen in het handschrift van hun favoriete muzikant. Uren research op websites en in publieke bibliotheken waren nodig om de nodige handgeschreven documenten te verzamelen om zo van elk karakter voldoende voorbeelden bijeen te sprokkelen. Eenmaal alle karakters verzameld gingen de ontwerpers met font software aan de slag om alle tekens digitaal te reproduceren en in werkbare fondsets te gieten.

Nota’s van David Bowie

Nota’s van Kurt Cobain

Te vergeefse moeite

Hoe naïef nobel en ambitieus creatief het idee ook mag zijn, de realiteit is dat de web site van Songwriter Fonts ondertussen is afgesloten en je niet langer de bewuste fonts kan downloaden. Tja, wie met zoiets persoonlijk als het handschrift van muzikale halfgoden begint te rommelen, mag zich vroeg of laat aan het bezoek van een advocaat verwachten. Toch jammer. Ik zag dat Bowie fontje wel zitten.

Tiny Hand

Nu ja, Nicolas en Julien zijn niet de eersten om zoiets te presteren. Eerder maakte BuzzFeed designer Mark Davis al een lettertype op basis van het handschrift van president Donald Trump. Het lettertype, de Tiny Hand, is wel nog beschikbaar als gratis download. Hier geen juridische problemen. Maar ja, zo’n kinderlijk gekrabbel kan je moeilijk serieus nemen hé 🙂

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *