Oudste in kleur gedrukte boek on line

De Cambridge University Library digitaliseerde het oudste in kleur gedrukte boek en plaatste de bestanden on line. En dat is uniek, want het origineel bleek zo fragiel dat het zelf nog nooit geopend werd. Een heuse openbaring, dus.

Het boek in kwestie, een 17e-eeuws chinees handboek voor kalligrafie en schilderkunst (of ‘Shi zhu zhai shu hua pu’ voor de kenners), bevat maar liefst 138 afdrukken van schilderijen en schetsen vergezeld van teksten door zo’n 50 verschillende artiesten en kalligrafen. Het handboek werd vele malen herdruk en bleef meer dan 200 jaar in druk. Iets wat ik nog niet meteen zie gebeuren met de kookboeken van Meus, maar je weet nooit natuurlijk 🙂

Afbeelding 2

Afbeelding 3

Het handboek is ontworpen in 1633 door de Ten Bamboo Studio en is gedrukt volgens het principe van de polychrome xylografie dat de eigenaar van de studio, Hu Zhengyan, zelf had uitgevonden. Xylografie of houtsnijkunst is een hoogdruktechniek waarbij in een zachte houtsoort met speciale instrumenten (gutsen) een tekening wordt uitgegutst. Het resultaat is een een houtsnede die van zwarte of gekleurde inkt word voorzien en waar vervolgens met een pers een vel papier wordt op aangedrukt. Voor elke afbeelding in de handleiding waren er meerdere houtblokken nodig, ingeïnkt met verschillende kleuren. Het eindresultaat doet sterk denken aan handgeschilderde  aquarellen met heel zachte kleurverlopen. In die tijd absoluut state-of-the-art.

Afbeelding 5

Benieuwd? Check ik out: Shi zhu zhai shu hua pu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *