QuarkXPress 2018

2018 is nog jong maar Quark kondigt alvast aan dat de jaarlijkse upgrade van QuarkXPress klaar is en binnenkort in de spreekwoordelijke rekken ligt. JumpLine pikt enkele van de opmerkelijkste nieuwigheden uit een opnieuw indrukwekkende feature list.

Verbeterde typografie

OpenType fonts bevatten een weelde aan alternatieve karakters, zwierige swashes en exotische tekens die al te vaak verborgen blijven. Met QuarkXPress 2018 heb je voortaan een veel directere, visuele toegang tot al dat lekkers. Ook veel belovend is de ondersteuning voor Color Fonts, dé type hype van het moment. Je kan hier best wel coole dingen mee doen, maar ik vrees dat we eerst door de onvermijdelijke fase van gulzige overdaad heen moeten alvorens te komen tot een gematigd en doordacht gebruik van deze nieuwe typografische spitsvondigheid. De nieuwe QuarkXPress heeft ook voor de meer veeleisende letterzetter wat in petto. Met de Hyphenation Strictness Levels kan je je splitsingen controleren aan de hand van vijf striktheidniveau’s. Daar wordt je toch echt helemaal wild van 🙂

QuarkXPress 2018 ondersteunt Color Fonts in bitmap en vectorformaten.
Color Fonts, de type hype van het moment.
Verbeterde toegang tot OpenType features.

Print Publishing

Eerder lekte Quark al dat de nieuwe versie in staat zou zijn om InDesign IDML-bestanden te importeren en te converteren naar QuarkXPress-documenten (lees ook: QuarkXPress opent IDML). Bij de import blijven style sheets, master pages, layers, object styles, kerning & tracking, gradients… netjes behouden. De import werkt voor IDML-bestanden uit InDesign CS5 of nieuwer. En ja, ook tabellen kan je op deze manier overzetten van InDesign naar QuarkXPress.

Digital Publishing

QuarkXPress beperkt zich al lang niet meer tot print. De digital publishing output mogelijkheden waren al bijzonder gevarieerd (Reflowable en Fixed-layout eBook als ePub of Kindle, responsive HTML5 Publications, iOS single editions apps) en daar komt nu ook de mogelijkheid bij om ongelimiteerd apps te exporteren voor Android devices. Net zoals bij de iOS apps exporteer je apps rechtstreeks naar je desktop en niet naar een of andere remote server. Vervolgens kan je eigenhandig je app verdelen via de Google Play Store, waarvoor je weliswaar een developer account nodig hebt. Verder sleutelde Quark aan een verbeterde HTML5 export, meer HTML5 preview options en de mogelijkheid om interactiviteit te koppelen aan gegroepeerde items.

Beschikbaarheid

QuarkXPress 2018 zal beschikbaar zijn vanaf 16 mei. Voor wie zolang niet wil wachten, heeft Quark een leuke promo klaar. Zo kan je upgraden van elke vorige versie (3-10/2015 & 2016) naar 2017 en krijg je 2018 gratis. Voor wie de 2017-versie al op de machine heeft staan, biedt Quark 15% korting bij een pre-order in maart. In april is dat nog 10% en vanaf mei krijg je toch nog 5% korting.

Om de nieuwe QuarkXPress vlot te draaien heb je best MacOS 10.11 of nieuwer op de Mac staan. Voor PC is dat Windows 7 of nieuwer. QuarkXPress 2018 zal trouwen de laatste versie zijn die Windows 7 ondersteunt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *