EPUB interactiever met Universal Scrolling Frames

Sinds Adobe de Single Editions apps uit het abonnement op de Creative Cloud heeft gekegeld, blijven we wat verweesd achter als het gaat om digitaal publiceren van boeken of brochures. EPUB dan maar? OK, maar evidente zaken zoals scrollable frames werken niet in EPUBs. Of toch wel?

Scrollable Frames in je EPUB

Een van de grootste tekortkomingen van de huidige export als Fixed Layout EPUB is dat er geen ondersteuning is voor scrollable frames. Werken met scrollable frames is een interessante en veel gebruikte techniek om langere tekstpartijen op de beperkte schermoppervlakte van een tablet weer te geven. In het kort? De tekstbox toont slechts het begin van de tekst. De rest van de tekst zit verborgen. Door met de schuifbalk naast het frame te slepen, scroll je als het ware doorheen de tekst en kan je dus ook de verborgen tekst lezen. Handig, makkelijk en intuïtief. Niet dus, want wie volgens de ‘klassieke’ methode een Scrollable Frame aanmaakt, zal ondervinden dat dit niet werkt in een EPUB. De tekst exporteert wel, maar het frame is statisch en je krijgt de verborgen tekst niet te zien. Kolère!

Het probleem van de Niet-Werkende-Scrollable-Frames-in-EPUBs is niet nieuw en gekend in nerdy InDesign-kringen. Er zijn workarounds beschikbaar, maar die vergen wat knippen en plakken met code (jakkes!). Rustig, rustig… paniek is niet nodig, want Justin Putney van AJAR Productions heeft een fantastische oplossing gevonden door een grafische interface op dit proces te plakken en alle hocus pocus met code te verpakken in een handige extensie. De extensie in kwestie heet Universal Scrolling Frames (ver is hij het niet gaan zoeken) en is… helemaal gratis! Yep, Justin vraagt enkel om te registreren op zijn newsletter en je kan de extensie downloaden.

Universal Scrollable Frames in EPUB
© Ajar Productions

Hoe het werkt? Super eenvoudig. Je download de extensie, doorloopt de installatie, herstart InDesign en kan aan de slag. Je zal zien dat er in het Window menu een extra optie is bijgekomen, nl. Universal Scrolling Frames. De workflow is zo goed als identiek aan de gekende manier van werken met Overlays. Je plakt je tekstbox in een container frame. In het nieuwe Panel kan je enkele instellingen maken (verticale of horizontale Scroll Direction, al dan niet verbergen van de Scroll Indicators). En that’s it. Exporteren naar EPUB en je bent klaar. Ik heb het zelf geprobeerd het werkt feilloos.

USF-stap1
Stap 1: maak een container frame en plak hier je tekstbox in.
USF-stap2
Stap 2: maak de instellingen voor de scroll richting en de scroll indicator

Bij deze: bedankt Justin om dat in de plaats van Adobe op te lossen. Ge zijt echt een toffe peer 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *