NADA vs. NASA

Logo fails: Noord-Korea’s NADA

Op de dag dat wetenschappers voor het eerst zwaartekrachtgolven uit het universum oppikken, lijkt een berichtje over het logo design van een ruimtevaartorganisatie me wel gepast. Met name over het, letterlijk, nietszeggende logo van het Noord-Koreaanse NADA.

National Aerospace Development Administration (NADA)

Dat de Noord-Koreanen heel ijverig aan de slag zijn met het lanceren van langeafstandraketten en waterstofbommen hebben we de laatste tijd wel vaker gehoord. Maar wist je dat de Noord-Koreanen ook een eigen ruimtevaartagentschap hebben? Onder het alziende oog van de Grote Leider Kim Jong Il worden de roemrijke Noord-Koreaanse ruimte-exploraties (met wisselend succes) uitgevoerd door het National Aerospace Development Administration. Kortweg… NADA.

Dat ‘nada’ in het Spaans (toch één van de belangrijkste wereldtalen) ‘niets’, ‘nougatbollen’ of ook wel ‘noppes’ betekent, is de Koreaanse bollebozen wellicht ontgaan. Sterker nog is de visuele gelijkenis van het Noord-Koreaanse NADA-logo met het NASA-logo van de gezworen aartsvijand en het van slechte invloed beschuldigde Verenigde Staten. Je zou toch verwachten dat het officiële logo van de ruimteorganisatie van een land als Noord-Korea in alle opzichten verschilt van dat van de Amerikaanse tegenhanger. Desnoods iets met sikkels, hamers en veel rood. Of wat dacht je van heroïsch, strijdende arbeiders met een ruimtehelm op? Ik zeg zomaar wat. Nee, een lompe copy-paste. Alsof de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog de gehate swastika van de nazi’s zouden overgenomen hebben, maar op een blauwe in plaats van rode achtergrond. Ik moet er niet aan denken…

Dus, beste Kim Jong Il, alvorens raketten de lucht in te schieten en op zoek te gaan naar aliens, is het wellicht een goed idee om eerst even over de muur te kijken en de rest van de wereld te ontdekken. Een tip, misschien? Spanje. Een beetje taal en cultuur opsnuiven. En het weer valt ook goed mee. ¡Vamos! (ter info, Kim, dat betekent: Let’s go!)

Kim in space
Kim in space

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *