Single Edition Apps uit CC abonnement

Slecht nieuws voor Creative Cloud abonnees.  Met ingang van 1 mei 2015 schrapt Adobe de mogelijkheid om Single Edtion Apps te publiceren met een standaard CC abonnement. De mogelijkheid om een afzonderlijke Single Edition licentie aan te schaffen via de website van Adobe stopt al op 4 december 2014. Voor licentiehouders van de DPS Pro en Enterprise verandert er niets. Voor hen blijft de mogelijkheid om zowel Single Edition als Multi Edition Apps te publiceren onveranderd.

Adobe verdedigt deze beslissing door te verwijzen naar de verbeterde mogelijkheden van het EPUB3 formaat. Met dit formaat, ook wel Fixed Layout EPUB genoemd, kan je als InDesign gebruiker eveneens interactieve documenten maken en publiceren. Deze EPUB’s komen dan wel niet in de App Store terecht, maar in de iBook Store van Apple en zijn enkel te bekijken met readers die dit nieuwe formaat ondersteunen (waaronder de iPad). Verder is het zo dat nog niet alle interacties of overlays even goed werken in een EPUB3. Probeer maar eens een image sequence aan de praat te krijgen.

Het besturingssysteem van de tablet speelt wel geen rol meer. Android, iOS of Windows… EPUB werkt, op voorwaarde dat de reader het nieuwe formaat aankan. Bovendien is een EPUB veel makkelijker te generen. Gewoon je document exporteren, net zoals je dat voor een PDF gewoon bent.

Ik vind het best jammer dat de mogelijkheid om Single Edition Apps te maken vanuit InDesign verdwijnt. OK, er zijn beperkingen. Maar mits een dosis creativiteit kan je er best leuke dingen mee doen. Bovendien geniet de iBook Store lang nog niet de bekendheid die de App Store heeft. Wie toch verder wil met Apps vanuit InDesign moet bij Adobe een DPS Pro licentie aanschaffen voor een luttele € 3600 per jaar of € 355 per maand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *