Te koop: een stukje Apple history

Wat doe je als je wel wat extra cash kan gebruiken en in een ver verleden nog voor Apple Computer hebt gewerkt? Juist, je duikt de zolder op, haalt een hoop vintage Apple-stuff vanonder het stof en organiseert een veiling.

Contract voor de Apple II

Het is Apple product design engineer, Jerry Manock, die zijn verzameling Apple en Steve Jobs memorabilia verpatst aan de hoogste bieder. Met ster op één staat hét contract, ondertekend door wijlen Steve Jobs himself,  voor de productontwikkeling van de Apple II. Met dit contract gaf Steve Jobs Manock de opdracht een ontwerp te maken voor de Apple II. Manock ontwierp uiteindelijk bijna de hele computer gaande van de structuur en de vorm, over de koeling tot en met de keuze voor Pantone 453 als beige voor de omkasting. Steve Wozniak nam het ontwerp van het moederbord voor zijn rekening. Jobs was uitermate tevreden van het werk van Manock en benoemde hem later tot Corporate Manager of Product Design. Naast de Apple II stond Manock ook in voor het ontwerp van de allereerste all-in-one Macintosh, een toentertijd revolutionair productconcept dat vandaag nog altijd voort leeft in de iMac. Manock verliet Apple toen John Sculley het roer overnam bij Apple.

Heb je nog wel een plaatsje aan de muur? Weet dan dat de prijs voor deze velletjes geschat wordt op zo’n slordige $ 35.000. Voor dat geld heb je tegenwoordig al een bescheiden Mac Pro 🙂

Toch liever iets goedkoper?

Wel, er zitten eigenlijk best betaalbare items in de collectie van Jerry Manock. Zoals een set vintage Apple T-shirts (geschat op $ 1.000) of een originele Apple II Rainbow Poster uit 1977 (geschat op $ 1.800). Persoonlijk zou ik gaan voor item #6026, een door Jerry Manock gesigneerde Apple Mug (geschat op $ 200). Lijkt mij ideaal om ’s morgens mijn koffie uit te lurken en de creatieve vibes uit Apple’s notoire begindagen tot mij te laten komen.

De veiling wordt georganiseerd door RR Auction en loopt van 5 tot 12 maart. Happy hunting everybody.

Het Macintosh Team, 1984 (van links naar rechts) George Crow, Joanna Hoffman, Burrell Smith, Andy Hertzfeld, Bill Atkinson, Jerry Manock. © Norman Seeff

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *