The return of human

Onder het motto Fast Forward in Print! organiseerde VIGC deze week opnieuw een fysiek jaarcongres. Over ontluikende post-Corona-beschavingsprocessen tot trillende vibraties van ongeremde creatie… Het Congres zat andermaal vol verassingen.

Wat deed het deugd om terug eens onder de mensen te komen. Het geroezemoes, de gezellige drukte, de babbeltjes over ditjes en datjes… Geen Zoom-sessie die daar tegenop kan. En al zeker niet als er Carolus van ’t vat getapt wordt 🙂

Zoogdieren-mindset

Allemaal leuk, Stef. Maar heb je er ook wat van opgestoken? Yep, elke keer opnieuw is er ergens wel een spreker die een gevoelige snaar raakt of je aan het denken zet. Zo vond ik het bijzonder verhelderend te vernemen dat het analoge past bij onze ‘zoogdieren-mindset’. Een uitspraak van trendanalist en veranderingspsycholoog Herman Konings. Voor de generaties X, Y en Z valt het belang van papier geenszins te onderschatten, aldus Konings. Deze ‘figitale generaties’ (een spitsvondige samenstelling van ‘fysiek’ en ‘digitaal’) houden van het trage fysieke medium als een soort van heilzame kruidenthee tegen de digitale diarree op hun smartphone. En dan mag het ook écht analoog zijn hé. Een cover in bruin karton, ongestreken papier, ingebonden met een open rug… Je moet het ambachtelijke als het ware kunnen zien, ruiken en voelen. Het feit dat Amazon met een eigen fysieke boekhandel komt, is volgens Konings een sprekend bewijs van de herontdekking van papier.

Awake the Artist

Over herontdekkingen gesproken… Jan Kriekels, de excentrieke zakenman/kunstenaar en CEO van Jaga Radiators, mocht dit jaar met zijn ‘Innovatie or Die’-mantra het jaarcongres afsluiten. Zijn bloemrijke passage in het veelbesproken programma The Sky Is the Limit is jammer genoeg aan mij voorbij gegaan. Een astronomisch gat in mijn hedendaagse cultuur… Ik ben er mij van bewust (LOL). Alle gekheid op een stokje, onze Jan had eigenlijk best wat te vertellen en peperde het toch wel geïntrigeerde publiek in dat we terug wat meer respect moeten hebben voor de Natuur. Met quotes als ‘Wij leven voor onszelf, niet voor het nageslacht’ houdt Kriekels ons bij momenten een ongemakkelijke spiegel voor.

Toch is het niet zijn milieuretoriek die me het meest aan het denken zet. Op de tweede regel in de Bijbelversen van Jan staat ‘Awake the Artist’. ‘Creatie dient om gelukkig te worden’, orakelt deze langharige babyboomer. In een sector waar het al jarenlang gaat over automatisering en het zo efficiënt mogelijk inrichten van productieprocessen, is het een welgekomen afwisseling om iemand te horen zeggen: ‘Weet je wat, laten we gewoon iets maken voor de leut’. Enkel en alleen omdat we er onszelf en anderen gelukkig mee maken.  En het maakt niet uit of het eindresultaat werkt of niet, verkoopbaar is of niet, succesvol is of niet. Kijk, daar word ik nu eens blij van: een vleugje feilbare menselijkheid in onze dolgedraaide sector.

En verder…

Natuurlijk heeft Het Congres meer te bieden dan de strapatsen van excentrieke ondernemers en wollige psychologen. Zo was er de sympathieke testimonial van Jan Oost (CEO van Alluscreen) over de installatie van een cobot (collaboratieve robotarm) in hun productie. Beatrice Klose (Secretary General bij Intergraf) presenteerde dan weer enkele veelzeggende facts & figures van  over de toekomst van de Printing Sector na Corona. Thijs Claes, CEO van Dady Kate, mocht zijn veelvuldig geciteerde quote uit De Tijd komen toelichten: ‘Het is niet mijn job om mensen te motiveren… Het is mijn job om alle obstakels weg te nemen die mensen demotiveren.’ En ook de panelgesprekken brachten bij momenten bloempjes van quotes voort als ‘We zijn dan wel een oude industrie, maar niet oud van mindset’ (Remco Maandag, Van Grasdorff).

Het Congres was andermaal een interessante en uitermate gezellige bedoening. Een pluim voor het team van VIGC voor alweer een feilloze organisatie van een bijzonder kleurrijk event. O ja, een speciale vermelding voor die mooie waaier van VIGC. Een prachtig vormgegeven stukje drukwerk waarin het aanbod van VIGC vakkundig is samengevat. Wil jij er ook eentje? Een lieftallig mailtje naar de even lieftallige Liesbet Van Camp doet wellicht wonderen.

Tot een volgende gelegenheid.
Stef. 

2 gedachten over “The return of human”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *