Windows is cool!

Tijdens Microsoft’s Build Conference in Seattle kondigde de softwaregigant de nieuwe look aan voor Windows 10. En het moet gezegd… het ziet er verdomd cool uit.

Microsoft Fluent Design System

Nooit gedacht dat ik ‘cool’ en ‘Windows’ in éénzelfde zin zou gebruiken, maar de sneak peak die Microsoft ons gunt op het nieuwe ‘Microsoft Fluent Design System’ (‘Fluent’ voor de vrienden) is alleszins veelbelovend. Oordeel zelf maar…

Fris en vernieuwend

Wat mij opvalt is hoe fris en vernieuwd de nieuwe UI er uitziet. Als jarenlange Mac-gebruiker durf ik het bijna niet luidop te zeggen, maar dit is een Windows-omgeving waar je je als ontwerper perfect thuis kan voelen. Cleane interface, vloeiende bijna organische animaties, coole ‘forsted glass’-effectjes… laat maar komen.

Maar Fluent is veel meer dan een cosmetische opsmuk. Het is een interface van de toekomst. Fluent transformeert de vlakke UI van de desktop naar een futuristisch ogende ervaring waarbij de grenzen van het platte scherm niet langer van toepassing zijn. Deze technologie laat ons proeven van een wereld waarbij we niet langer vormgeven met muizen op schermen, maar met behulp van tools zoals de HoloLens en ‘gestures’ onze ontwerpen tot leven brengen. Ligt het aan mij of lijkt Apple’s OSX ineens hopeloos verouderd…

Mixed reality

Fluent draait als vanzelfsprekend op verschillende platformen (smart phones, tablets, desktops…) en is klaar voor de mixed reality-toepassingen van vandaag en morgen. De interactiemogelijkheden met de interface beperken zich niet langer tot klikken en slepen. Fluent zal overweg kunnen met gebaren, aanrakingen, stemcommando’s en zoiets als ‘gaze’ wat ik vrijelijk interpreteer als ‘oogbewegingen’. Correct me if I’m wrong.

Fluent bestaat uit de componenten: Light, Depth, Motion, Material en Scale. Softwareontwikkelaars kunnen met deze componenten aan de slag om hun apps aan te kleden en te integreren in Windows. Ergens durf ik te hopen de Microsoft deze technologie ook verpakt in een heuse creatieve applicatie. Hoe cool zou dat wel niet zijn…

Fall Creators Update

Microsoft kiest bij de implementatie van Fluent voor een graduele aanpak. De eerste uitingen van deze nieuwe designfilosofie krijgen we te zien in de Fall Creators Update van Windows 10 die we, naar verluidt, ergens in de loop van september mogen verwachten.

PS. Is je in de video opgevallen hoe vaak de Surface Studio in beeld komt… Moet je echt eens op letten. Het is duidelijk dat de creatieve professional voor Microsoft wél van belang is… Zouden ze bij Apple de hint begrepen hebben? Ik hoop het vurig.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *