Lang Leve Letterpress

Lang Leve Letterpress

Hatch Letterpress drukt door

Nashville, Tennessee US, De broertjes Charles en Herbert Hatch starten in 1879 hun Letterpress Print Shop. Ze hadden het vak geleerd van hun vader William. In muziekstad Nashville heerst op dat moment een cultuur van ontspanning en showbizz. Deze omgeving gecombineerd met de posters en aankondigingen die Charles en Herbert drukten, waren een schot in de roos. ‘ if you wanted to fill seats, Hatch got the job done’.

Will, de zoon van Charles, neemt de zaak in de jaren ’20 over en wordt al gauw bekend om zijn houtsnedes. Kleur, typo en compositie, het leek vanzelf te gaan. Andere muziekgenres kwamen op, Hatch volgde.  Daarenboven vonden ook kleine ondernemers in de buurt de weg naar de Hatch drukkerij. Het waren gouden tijden.

Na de dood van Will in 1952 bleef de letterpress draaien. Dankzij hun verankering in de entertainmentsector, konden ze de concurrentie aan met de opkomende nieuwere druktechnieken. Weliswaar geen gouden tijden, maar de drukkerij hield vol. Ze weken niet af van hun gekende technieken.

Weg met de computer

Ondertussen zijn ze weer hip. Hun old school manier van werken trekt creatieve bureaus aan. Wat wil je, een unieke krachtige look en anti-digitaal, want veel computer komt er niet aan te pas. Ze gebruiken trouwens hun originele letters. En als daar al eens een stukje afsplintert dan geeft dat alleen maar meer cachet, meer echtheid. Heb je zelf een ontwerpje gemaakt?  Dat belandt steevast in hun vuilbak. ‘De klant levert de inhoud, wij zorgen voor vorm en druk’ daar staan ze op.

Hatch Show Print is tegenwoordig ook een toeristische trekpleister. Ze staan vernoemd in verschillende gidsen en ze zijn ondergebracht in the Country Music Hall of Fame and Museum. Een bezoekje waard!

Hatch is trots op de eigen houtsnedes.
Hatch is trots op de eigen houtsnedes.
Puur old school drukken. De max!
Puur old school drukken. De max!
Kleur, layout, typo, Hatch beslist
Kleur, layout, typo, Hatch beslist!

JumpLine:

officiële website Hatch Letterpress
nog een Hatch filmpje
the Country Music Hall of Fame and Museum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *