ZXX, het dissidente lettertype

Vettige mop over Trump? Stiekem vriendjes met de Russen? Of gewoon niet zo tuk op het feit dat de NSA al onze e-mails leest? Dan is het font ZXX van Sang Mun iets voor jou…

Privacy is een schaars goed vandaag de dag. Op elke hoek van de straat staat wel een camera, commerciële giganten à la Facebook en Google versjacheren onze private gegevens en onder het mom van veiligheid moet je tegenwoordig bijna strippen tot op je onderbroek voor je het vliegtuig op kan…

ZXX

Politiek dissident en collega van de beter bekende Edward Snowden, Sang Mun vindt dat het maar eens uit moet zijn met al die ongewenste mee-lezers. De voormalige NSA agent en ontwerper creëerde daarom ZXX, een font met de politiek incorrecte ambitie om de algoritmes van de NSA om de tuin te leiden.

Vier camouflagestijlen

ZXX bestaat in een ‘regular’ en een ‘bold’. Beide zijn perfect leesbaar voor zowel mensen als machines. Het zijn de extra stijlen (Camo, False, Noise en Xed) die ervoor zorgen dat de tekst onleesbaar wordt voor computers. Camo bijvoorbeeld voegt camouflagevlekken toe aan het font waardoor software voor karakterherkenning er geen blijf meer mee weet. De stijl False vervangt een teken door een ander teken. Zo wordt de ‘A’ een ‘Z’ en de ‘0’ een ‘9’. Het bedoelde teken wordt dan in het klein ergens in het ‘valse’ teken gezet. Noise zorgt voor een hoop spikkeltjes in het letterbeeld en met Xed zet je een kruis over elk teken.

Letterproef van ZXX: bold, regular, Camo, False, Noise en Xed © Sang Mun

Je kan de diverse camouflagestijlen door elkaar gebruiken, maar niet combineren op eenzelfde teken. Vermoedelijk zou de menselijke lezer er dan zelf niet meer aan uit geraken. Of dit font ook echt de NSA om de tuin kan leiden? Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat daar toch wel wat meer voor nodig is. Maar leuk is het wel.

Je kan ZXX hier gratis downloaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *