Met de trein naar Patser

Onlangs ben ik met de kids naar Patser gaan kijken. Niet meteen pedagogisch verantwoord, ik weet het, maar echt wel een vet graave film 🙂 En bij hoge uitzondering ben ik, notoir autoverslaafde, met de trein naar Leuven gespoord. En dat was best aangenaam, was het niet voor dat mottig vervoersbewijs…

Uw vervoersbewijs…

Ooit al eens een vervoersbewijs gekocht op de website van de NMBS. Een aparte beleving, hoor. Ik wil het nu niet hebben over het 137-stappen tellende aankoopproces, maar over het resultaat van al die naarstige arbeid, namelijk het treinticket dat je als PDF kan downloaden. Geen idee welke leeghoofdige nozem dit heeft opgemaakt, maar het is werkelijk lelijk als de nacht. Naast een heleboel overtollige, nietszeggende nummers (bestelnummer, verkoopnummer, OPA-nummer en, last but not least, een controle nummer) staat in het midden van het document een barslechte foto van een of andere trein op wat wel een totaal willekeurige locatie lijkt. Het is niet eens een moderne trein, maar zo’n oranje, metalen zweetbak.

Derderangs safty feature

Alsof de onbenulligheid van de random visual nog niet genoeg is, vond men het blijkbaar een goed idee om een aantal gegevens meerdere keren te herhalen bovenop het beeld, telkens in een ander kleurtje. Wat moet dit in godsnaam voorstellen? Een of ander derderangs safty feature? Of betreft het een wansmakelijke poging om wat kleur te brengen in een anders doodsaai document.

Het kan ons geen reet schelen

Als een miljardenbedrijf met een meer dan aanzienlijk marketing budget, geeneens de moeite neemt om zo’n primaire vorm van communicatie te verzorgen, is er eigenlijk maar één conclusie mogelijk… wij, de NMBS, nemen u, de reiziger, niet serieus en hoe onze vervoersbewijzen eruit zien kan ons werkelijk geen reet schelen. Wellicht overdrijf ik, maar duizenden mensen kopen zo hun vervoersbewijs. En elke keer denken die mensen ‘O, mijn god. Als dat maar goed komt’ bij het zien van hun vervoersbewijs.

Mag ik de welgestelde lichamen van de marketingafdeling een suggestie doen? Huur een vormgever in. Al was het maar voor enkele uurtjes. En ontdek hoeveel beter uw vervoersbewijzen er kunnen uit zien. Kan toch zo moeilijk niet zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *