Kon je er niet bij zijn tijdens de afgelopen Adobe MAX in Las Vegas? Geen paniek… Op het After Adobe MAX event van VIGC en Lab9 kreeg je nog eens alles netjes op een rijtje.
Het After Adobe MAX event (# AAMAX17) van VIGC en Lab9 wordt zo stilaan vaste prik. Dit event wil de minder fortuinlijken onder ons, voor wie het echte Adobe MAX in de VS net een tikkeltje te ver is, een overzicht bieden van wat er zoal nieuw is in de Creative en andere Clouds.
Grootste MAX ooit
Het was, naar ’t schijnt, de grootste Adobe MAX ooit. 12.000 deelnemers… da’s al een stevig onderonsje. Illustrator Bert Dries, aka Musketon, was erbij en deelde op zijn eigen, onnavolgbare manier enkele impressies. Gaande van de wisselende esthetiek van de tapijten in de hotels tot de vaststelling dat er bijzonder veel sushi te krijgen is in Las Vegas. “Wat best bizar is, gezien de stad in het midden van de woestijn ligt”, aldus Musketon. Naast een overdosis fast food, deed Musketon er ook een indigestie op aan informatie tijdens de vele sessies. Trouwens, voor wie het nog niet wist, de Pathfinder in Illustrator is dood. “Beter is om te werken met alternatieven zoals de Shape Builder of Dynamic Sketch“, verklaart Musketon. Waarna hij prompt live even demonstreert hoe je dat doet.
Creativiteit té makkelijk
Het viel Musketon ook op dat voor Adobe de focus niet enkel op de professional ligt. “Creativiteit wordt te gemakkelijk”, horen we de illustrator zeggen. Als voorbeeld haalt hij er de Sneak Peak van Project Puppetron bij. Met Puppetron kan je met één druk op de knop een grafische stijl toepassen op een portretfoto. “Heel indrukwekkend, maar ook best bedreigend voor mij als illustrator”, aldus Musketon.
Bijzonder leuk was de show case die Musketon speciaal voor het AAMAX event in mekaar had gestoken. Musketon nam ons mee van de eerste krabbels in de mobile app Adobe Draw, over het fine tunen in Illustrator, de 3D mock-up in het nieuwe Dimensions, tot de finishing touches in PS. Wie JumpLine een beetje volgt, weet dat ik niet echt een fan ben van mobile apps (zie mijn eerdere blog post hieromtrent). Wat Musketon bracht, was echter een zeer geslaagde en leerrijke demo.
Full speed met Dimitri Stevens
Na de zeer gesmaakte aftrap van Musketon, trakteerde Dimitri Stevens van Lab9 het publiek op een staccato van tips & tricks. Dimitri was aanwezig op de Preconference, gehost door Russel Brown, Senior Creative Director bij Adobe. “Die preconference wordt almaar beter”, aldus Dimitri. “Het is een heel open gebeuren waar je werkt aan eigen, concrete projecten.” Dimitri, die trouwens veel minder te spreken is over de eerder vermelde tapijten, had het verder over Adobe Fuse, een beetje een verborgen parel in de Creative Cloud. Dimitri demonstreerde hoe je in Fuse een 3D-figuur kan editeren aan de hand van een hele resem parameters. Vervolgens exporteerde Dimitri zijn model, in de vorm van een bijzonder tot de verbeelding sprekende zombie, naar Adobe Maximo om de bewuste zombie te voorzien van animatie. Helemaal leuk werd het om te zien dat je vanuit Maximo, via de CC Libraries, dat model ook kan exporteren naar Photoshop. “Bovendien blijft alles life. Je kan in PS je model nog altijd aanpassen”, toont Dimitri. Daarna serveert Dimitri nog enkele Sneak Peaks, de ene al indrukwekkender dan de andere. Maar zoals we ondertussen allemaal wel weten, zijn de Sneak Peaks louter demo’s en is er geen garantie dat die technologie ook verschijnt in de software van Adobe. Afsluiten doet Dimitri met een vriendelijke woordje voor het nieuwe Lightroom CC – “een volledig nieuw en schitterend programma” – en een snelle demo van de nieuwe Puppet Warp in Illustrator, een feature die we ook al kennen van After Effects en Photoshop.
One more neon
De presentatie van Rizon Parein – een bij momenten zeer persoonlijk verhaal, doorspekt met een niet aflatende stortvloed van spectaculaire 3D visuals – was niets minder dan een festijn voor het creatieve oog. Van zijn vroege graffiti-periode (samen met Matthias Schoenaerts), over zijn zeer inspirerend werk voor enkele titty bars 😉 tot zijn eerste echt succesvolle campagnevisual voor Peugeot. Daarna gaat de carrière van Rizon er als een sneltrein vandoor: Vogue Japan, Wieden+Kennedy, Quantas, Jay-Z, Nike… De lijst met grote namen is schier eindeloos. Wat Rizon nog het meest typeert is, zijn zoeken naar een heel eigen stijl. Die ‘eigen stijl’ kwam er in de vorm van een neon-ontwerp dat Rizon op eigen initiatief ontwierp voor de film Drive. Het ontwerp ging razendsnel viraal en bleek de voorbode voor een hele reeks internationale opdrachten.
Tijdens het interview dat ik eerder had met Rizon, vertrouwde hij me toe dat hij net een groot project had afgerond voor een belangrijke nieuwe klant uit de tech sector. “Ik kan er nog niets over zeggen”, klonk het toen. Tijdens het AAMAX event krijgen we te horen dat die fameuze klant niemand minder is dan Apple. Rizon werkte voor hun aan een nieuwe campagne voor de Beats wireless headphones. “Niet het meest creatieve project, maar technisch zeer uitdagend. Het is trouwens allesbehalve evident om leverancier te worden van Apple”, weet Rizon ons nog te vertellen.
Adobe Sensei rules
Na de creatieve strapatsen van Rizon Parein was het de beurt aan Bart Van de Wiele van Adobe. Aangezien deze CC2018 update door Adobe zelf werd bestempeld als de grootste release sinds CS5, waren de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen. “We willen creativiteit vergemakkelijken”, steekt Bart van wal. En het mag duidelijk zijn dat de artificieel intelligente Adobe Sensei daar een bepalende rol in zal spelen. Van intelligente zoekfuncties in Lightroom CC tot het zoeken via iconen (Project Canvas) naar beelden op Adobe Stock. Leuk allemaal, maar echt warm wordt ik er niet van. Meer nog, hoe langer Bart doorboomt over die Sensei hoe minder het me boeit. Kijk… voor mij is artificiële intelligentie zoals ondergoed. Het moet goed zitten, doen wat het moet en voor de rest moet het vooral onzichtbaar zijn.
Dutch Design Week
Afsluiten doet de immer sympathieke Alex Kunst met een impressie van de afgelopen Dutch Design Week in Eindhoven. Klein bier, zegt u? Niks van aan. Het event telt maar liefst 335.000 deelnemers gespreid over 9 dagen! Daar kunnen ze zelfs bij Adobe nog iets van leren. Als we Alex mogen geloven is de Dutch Design Week een soort van bonte kermis van product design, wetenschap en kunst. Een eclectische cocktail van wilde concepten, al dan niet realistische ideeën overgoten met een ecologisch sausje en voorzien van een ambachtelijke toets… Klinkt geweldig. De data voor de Dutch Design Week 2018 zijn nog niet gekend, maar reken maar dat JumpLine er bij zal zijn.