Comp CC: een bedreiging voor uw creative carrière?

Adobe heeft zijn arsenaal aan mobiele apps aangevuld met Comp CC, een gratis applicatie voor iPad. Comp CC is een mobiele app om on the go een lay-out uit te schetsen. Zoals andere mobiele apps van Adobe integreert Comp CC naadloos met je Creative Cloud Libraries van waaruit je allerlei materiaal, gecreëerd in bijvoorbeeld Photoshop of Illustrator, naar je opmaak kunt slepen om er mee aan de slag te gaan. Verder ondersteunt Comp CC het gebruik van Typekit fonts en biedt de app een uitgebreide History feature zodat je op elk moment kunt terug keren naar een vorige fase in je ontwerp. Maar hoe ziet zo’n create-on-the-move-scenario er precies uit? We zetten twee versies tegenover elkaar: Adobe vs. Real Life…

Dit is de versie van Adobe.

Dit is Real Life.

7u ’s ochtends: wachtend op de trein naar kantoor. Een beetje chagrijnig. Nog geen koffie gehad, ziet u. Maar als echte mobile designer laat je je hier niet door doen en diep binnenin knaagt het verlangen om creatief aan de slag te gaan.

7u15: boodschap van de omroeper: ‘Uw trein heeft vertraging. Gelieve ons te verontschuldigen voor het ongemak’ Het chagrijn groeit uit tot knagende frustratie.

7u32: Eureka! Je trein slentert het station binnen. Je voelt de creatieve sappen al stromen. Awesome!

7u45: met het betere ellebogenwerk ben je erin geslaagd een plaatsje te veroveren in een overvolle, bedompte coupé. Tegenover je: een omaatje die de piekuurtrein heeft uitgekozen om te gaan winkelen. Naast je: een puisterige tiener, die luidkeels Beyonce zit mee te kwaken. Kortom: de perfecte creatieve omgeving.

7u45 en 30″: het ultieme moment. Je haalt je iPad boven en start Comp CC op om alvast een begin te maken met dat grote project voor die belangrijke nieuwe klant.

7u45 en 31″: je iPad heeft de onmiddellijke interesse gewekt van de tiener naast jou. Nieuwsgierige  blikken volgen elke beweging van je vingers. Na een tijdje: een onmiskenbare zucht en de weinig verhullende boodschap: ‘u bakt er echt niets van hé’. Waarna een stortvloed aan ongewenste en niet op de minste kennis gestoelde adviezen, volgt.

7u55: je hebt nu ook de onverdeelde aandacht van het omaatje aan de overkant. Nieuwsgierig gluurt ze over haar sjakosj met een begerig blik in de ogen. Je voelt je enigszins bedreigd, maar zet dapper door.

8u: het noodlot slaagt toe: omaatje kan zich niet meer bedwingen en rukt de iPad uit je handen om je uitgebalanceerd design meteen te voorzien van een heel eigen ’touch’…

8u10: de chaos is compleet. De hele coupé is nu in de ban van je design, dat al lang ‘jouw’ design niet meer is. De ongefundeerde meningen, foute kleuradviezen en van-de-pot-gerukte commentaren slingeren door de coupé en worden in no time door omaatje (die ondertussen is gepromoveerd tot Senior Comp CC Professional Designer) toegepast op het niet-meer-jouw-design.  Je begint stilaan te vrezen voor lijf en leden en start een wanhopige rescue mission om je iPad en opnieuw te bemachtigen.

8u15: je trein arriveert op zijn bestemming. De coupé stroomt leeg. Omaatje bezorgt je je iPad terug en met een vette knipoog voegt ze eraan toe dat ze het meesterlijke gedrocht heeft toegevoegd aan de shared Creative Cloud Librarie van de studio zodat je collega’s de creatie in al zijn glorie kunnen bewonderen en fine tunen… mocht dat dan al nodig zijn.

8u16: je creatieve carrière kent een vroegtijdig einde. Je baas heeft je creatie gezien en ontzegt je prompt verdere toegang tot het kantoor.

Design on the go? Ik weet het nog zo niet. Geef mij maar de veilige omgeving van een warm kantoor, hete koffie en niemand in de buurt om ongevraagde meningen te spuien. Of ziet u het anders?

Comp CC is voorlopig enkel beschikbaar voor iPad met iOS 7.1 of hoger en laat zich het vlotst bedienen met de stylus Adobe Ink.

JumpLine: Comp CC in de App Store

JumpLine: Adobe Comp CC community

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *