Tenzij je afgelopen week samen met Elon Musk thee zat te slurpen op Mars, kan je onmogelijk ontgaan zijn dat Apple met het nodige trompetgeschal de komst heeft aangekondigd van de eerste Macs met de fameuze M1-chip. Geweldig, maar wat betekent dat voor jouw software?
M1 in hele Mac line-up
Over de al dan niet fenomenale prestaties van de eerste reeks M1 Macs heeft zowat elke over het paard getilde influencer al een eind weg geleuterd op YouTube. Feit is dat Apple vaart wil maken met de implementatie van de nieuwe chiparchitectuur. In eerste instantie lanceert Apple een MacBook Air, een MacBook Pro 13″ en een Mac Mini met de nieuwe wonder-chip. Apple wil uiteindelijk de hele Mac line-up voorzien van een Arm-based chip, dus ook de iMac en een ‘downsized version’ van de Mac Pro. Dat laatste is iets om naar uit te kijken. De huidige Intel-based Mac Pro is met zijn potsierlijke instapprijs van een slordige 6.500 EUR gewoon geen optie voor… zowat iedereen eigenlijk.
Serif als eerste klaar voor M1
Nieuwe hardware is altijd leuk, maar een switch van chiparchitectuur heeft zo zijn consequenties. Software moet klaargestoomd worden om optimaal gebruik te maken van de nieuwe krachtbron. Serif is er als een van de allereersten bij om aan te kondigen dan de nieuwe versie 1.8.6 van de Affinity apps volledig compatibel is met het nieuwe MacOS Big Sur en geoptimaliseerd is voor de geïntegreerde ‘system-on-a-chip’-architectuur van de M1. Volgens Serif zijn de voordelen het meest opmerkelijk bij documenten met heel veel pixel layers, vector objecten en tekst. Aanpassingen op de pixel layers worden afgehandeld door de ingebakken GPU terwijl de CPU vector en tekst voor zijn rekening neemt. Combineer dat met een op de chip vast gelijmd ‘unified memory’ en je hebt een systeem dat complexe documenten snel en efficiënt kan verwerken.
Potdicht systeem
Het feit dat de DRAM samen met de CPU, GPU en de Neural Engine geïntegreerd is in één chip, heeft echter ook zijn nadelen. Je kan eigenhandig geen werkgeheugen bijsteken in de M1 Macs én de maximale hoeveelheid DRAM waarmee je momenteel je machine kan uitrusten is… 16GB. Jeetje, daar worden we nu niet meteen wild van.
En wat met de Creative Cloud?
Adobe heeft beloofd om native M1-versies van Photoshop en Lightroom klaar te stomen. Lightroom zal eerstdaags zijn opwachting maken. Photoshop volgt ergens begin volgend jaar. Draaien alle andere apps dan niet meer? Tuurlijk wel. Dankzij Rosetta 2 kunnen we onze oude Intel-apps blijven gebruiken. Die draaien wel niet ‘native’ en mogelijk wat trager.
Nu al overstappen?
Als je het mij vraagt… Ik zou nog even de kat uit de boom kijken. De M1 mag dan al de hemel op aarde beloven, het blijft een chip van de eerste generatie die ongetwijfeld wat kinderziektes moet doormaken. En zolang de meeste software niet ‘native’ is, blijft het toch maar wat aanmodderen met die emulatie in Rosetta. Bovendien is de line-up momenteel té beperkt voor de professionele gebruiker. Het is uitkijken naar een performante iMac, iMac Pro of Mac Pro die we naar hartelust zelf kunnen volproppen met onze favoriete toeters en bellen.