Affinity Publisher pakt uit met StudioLink

Deze week vernamen we van Serif dat de nieuwe app voor ontwerp en opmaak, Affinity Publisher, (eindelijk) in de rekken ligt met de vernieuwende StudioLink technologie als kers op de taart.

Affinity Publisher – the next generation of professional publishing software from Affinity on Vimeo.

Verwachtingen met kosmische proporties

De introductie Affinity Publisher moet zowat de meest gehypete product lancering van het afgelopen decennium geweest zijn. En dat is niet het resultaat van een dure marketingcampagne. Er wordt door ontwerpers al jaren volop gespeculeerd en eindeloos gefantaseerd. Hoe kan het ook anders… Met steengoede apps zoals Affinity Designer (vectorieel tekenen) en Affinity Photo (beeldbewerking) ligt de lat huizenhoog en zijn de verwachtingen aangedikt tot kosmische proporties.

Aan de slag met tabellen in Affinity Publisher
Ondersteuning voor Open Type

StudioLink

En het lijkt erop dat Serif zijn reputatie alle eer aan doet en een potige eerste versie in de winkel zet. Opmerkelijk is de introductie van de StudioLink technologie. Dankzij StudioLink kunnen gebruikers van Affinity Designer en Affinity Photo deze apps gebruiken binnen Affinity Publisher zelf. Het is dus niet nodig om Publisher te verlaten om bijvoorbeeld in Affinity Photo een beeldretouche uit te voeren. Je kan ik de layout-omgeving blijven en vandaar uit de gesofisticeerde tools van zowel Affinity Designer als Affinity Photo aanspreken. Serif noemt dit een heuse ‘game changer’ en ik denk dat dat geeneens overdreven is.

Werken met baseline grids in Affinity Publisher
Master Pages in Affinity Publisher

Voortdurend gehuppel

We zijn het gewoon om te switchen tussen applicaties om bijvoorbeeld een illustratie te bewerken of beelden te manipuleren. En met mij zullen heel wat ontwerpers beamen dat dat voortdurend heen en weer gehuppel tussen applicaties best op de zenuwen werkt en een vlotte creatie in de weg staat. Met StudioLink wil Serif hier een eind aan maken en zet het Adobe meteen ook een neus van formaat. Toegegeven, sinds de Creative Cloud zijn de apps van Adobe sterk naar mekaar gegroeid en vandaag is de integratie beter dan ooit tevoren. Maar het blijven afzonderlijke bastions en als ontwerper loop je soms de hele dag heen en weer tussen InDesign, Illustrator en Photoshop.

Over het muurtje

Met Affinity Publisher heeft Serif de Heilige Drievuldigheid voor grafische creatie in het gamma en met een technologie als StudioLink geeft het softwarehuis de term ‘integratie’ meteen ook een heel nieuwe invulling. Bovendien werkt de software van Serif niet met een abonnement. Eén keer betalen en je zit gebeiteld. Ter info: voor een beperkte periode kan je Affinity Designer, Photo en Publisher in huis halen met 20% korting. Het moment is rijp om alvast even over het muurtje te kijken, lijkt me.

Affinity Publisher key features

 • OpenType support and glyph browser
 • Text decorations and drop capitals
 • Linked text frames with advanced flow options
 • Text wrapping with fine padding control
 • Artistic text including text on a path
 • Baseline grid and text frame rulers
 • Place PSD, AI, PDF, JPG, TIFF, PNG or Affinity files
 • Correct and enhance images with non-destructive adjustment layers
 • Incredibly smooth gradient and transparency controls
 • Auto generated indexes and table of contents
 • RegEx search and replace
 • Customisable keyboard shortcuts
 • Saveable undo history
 • Super smooth pan and zoom at 60fps
 • End-to-end CMYK and spot colour support
 • PDF/X-1a, PDF/X-3, PDF/X-4 output for professional print

5 gedachten over “Affinity Publisher pakt uit met StudioLink”

 1. Ik heb er nu een poosje mee gewerkt en het werkt erg goed. De software is nog niet erg stabiel maar de herstelbestanden werken goed. Ik kom ook regelmatig zaken tegen die ik in Indesign of Illustrator wel kon. Maar daar kan ik tot nu toe wel mee leveren. Ik geef deze club een kans en ik stap voorlopig niet terug naar Adobe. Wat wel een minpunt is dat ze wel erg lang wachten met het ondersteunen van Nederlands maar dat kun je verhelpen door de taalbestanden van Openoffice in de applicatie map te zetten.

  1. hallo Rudio, ik ben al een lange tijd op zoek om de Engelse tekst van Affinity Publisher in de software om te zetten naar de Nederlandse taal. Ik begrijp dat het jou gelukt is, maar ondanks de link naar Openoffice, zie ik geen kans dat te bewerkstelligen. Misschien de leeftijd (79 jaar). Zie jij kans mij stapsgewijs aan te geven hoe ik dat voor elkaar kan krijgen. B.v.d. Gr. Bert Boogaard

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *