Affinity Publisher teaser

Serif, het softwarehuis achter de gelauwerde apps Affinity Photo en Affinity Designer, heeft onlangs een eerste teaser vrijgegeven van het langverwachte Affinity Publisher. JumpLine blikt alvast even vooruit.

Affinity Publisher

Dat Serif naarstig werkt aan een eigen app voor paginaopmaak is oud nieuws. Maar onlangs kregen we een eerste teken van leven in de vorm van een stiekem filmpje van een vroege ‘build’ van de app. En dat is maar goed ook, want samen met heel wat andere Affinity-enthousiastelingen begon ik stilaan te twijfelen of die fameuze Publisher app er ooit wel zou komen.

The usual stuff

Wereldschokkende dingen moet je niet verwachten van dit ’tipje van de sluier’. We zien wat drag & drop vanuit de finder, fitting in frame options, master pages, object transformation, blending modes en transparancy, linked text frames, text wrap, paragraph strokes en drop caps… the usual stuff, dus. De interface ziet er wel al heel netjes uit, al hadden we van Affinity niets anders verwacht.

Eerste public bèta tegen de zomer

Uit de reacties op Twitter valt verder nog op te maken dat we een eerste public bèta mogen verwachten tegen de zomer van 2018. Wanneer de app dan ook echt beschikbaar is, willen ze bij Serif nog niet zeggen. Affinity Publisher zal wel meteen beschikbaar zijn voor zowel Mac als PC en nee, er komt geen versie voor iOS. We lezen ook dat er vroeg of laat een digital asset management app volgt van Affinity. De ene ziet dit als een alternatief voor Adobe Bridge, de andere vergelijkt het eerder met Lightroom… we zullen het moeten afwachten. En voor de video- en animatie-freaks onder ons is er minder goed nieuws. Serif heeft, momenteel, geen plannen om een eigen app voor video editing of animatie te ontwikkelen.

Creative Cloud-killer combo

Kortom, nog even wachten op die fameuze Affinity Publisher. Maar van zodra deze app beschikbaar is, heeft Serif een echte Creative Cloud-killer combo in huis. Met Affinity Photo, Designer en Publisher heb je immers een krachtige toolset en dat voor een eenmalige licentiekost (momenteel 43,99 EUR per app op de Apple App Store) die, per app, minder bedraagt dan een maandje Creative Cloud (All Apps, annual plan, paid monthly: 60,49 EUR/maand incl. BTW).

Maagdelijk nieuw vs. gevestigde waarde

Natuurlijk is de Creative Cloud meer dan enkel je licentie voor Photoshop, Illustrator en InDesign. In een CC All Apps zitten nog een hele rits andere apps, TypeKit, mobile apps, cloud storage enz. Bovendien mag je van een maagdelijk nieuwe app zoals Affinity Publisher niet alle toeters en bellen verwachten die we kennen van een gevestigde waarde zoals InDesign of QuarkXPress. Anderzijds, de ontwikkeling van vooral InDesign is de laatste jaren toch wel een beetje mager (meer hierover in deze blogpost).

Stof tot nadenken

Het zal dus de moeite lonen om even je rekenmachine boven te halen en na te gaan of de meerprijs van al die CC-abonnementen wel echt te verantwoorden is. Je kan als studio immers een mooie besparing realiseren door over te stappen op Affinity en bijvoorbeeld nog één licentie op CC aan te houden omwille van compatibiliteit-issues. Wordt vervolgd…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *